Протурски сирийски бунтовници удариха подкрепяните от Русия сили на режима с ракетен и артилерийски огън в Северозападна Сирия, ден след като руската авиация уби десетки сред техните редици. Това съобщават от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, но черпи информация от източници на територията на Сирия.

Вчерашните въздушни удари поразиха тренировъчен лагер на фракцията "Файлак ал Шам" близо до турската граница в последния голям бастион на бунтовниците, а именно - провинция Идлиб, като загинаха 78 бойци и още 90 бяха ранени.

Националният фронт за освобождение, сборна групировка на подкрепяните от Анкара бунтовници в Идлиб, която включва "Файлак ал Шам", обеща отмъщение.

78 подкрепяни от Турция бунтовници убити при удари на Русия в Сирия

78 подкрепяни от Турция бунтовници убити при удари на Русия в Сирия

"Най-кръвопролитните удари от влизането в сила на примирието"

"Файлак ал Шам" е ислямистка групировка, която действаше като прокси на Турция по време на няколкото турски военни кампании на сирийска земя, а също така беше източник на наемници, биещи се на страната на Анкара в Либия и в Кавказ заради Нагорни Карабах.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека уточни, че Националният фронт за освобождение е бомбардирал проправителствени бойци в контролирани от режима райони в непосредствена близост до крепостта им в Идлиб.

"Фракциите на Националния фронт за освобождение от понеделник вечерта са изстреляли стотици ракети и артилерийски снаряди по райони, контролирани от силите на режима в южната и източната част на Идлиб", както и части от съседните провинции Хама, Алепо и Латакия, уточниха от центъра.

Говорителят на Националния фронт за освобождение Наджи Мустафа каза пред "Франс прес": "Фронтът незабавно реагира", удряйки позиции на режима, особено в южната част на провинция Идлиб и северно от провинция Хама.

"Отмъщението продължава и ще бъде жестоко", подчерта той.

Вчерашните удари бяха най-кръвопролитния изблик на насилие, откакто руско-турското примирие влезе в сила преди почти осем месеца в Северозападна Сирия.

Това споразумение прекрати офанзивата на подкрепяния от Русия режим на Башар Асад срещу бастиона на бунтовниците, като при настъплението бяха убити повече от 500 цивилни и бяха разселени почти 1 млн. души в една от най-тежките хуманитарни кризи в 9-годишната гражданска война.

Говорителят на Националния фрот за освобождение обвини руснаците, че са "взривили" продължилото с месеци примирие с въздушните удари в понеделник.

Също така днес лоялни на Дамаск бойци отвърнаха на огъня срещу бунтовниците в южните части на Идлиб и Хама. Засега не е ясно дали има жертви.

Последната голяма крепост на бунтовниците обхваща около половината провинция Идлиб, както и части от съседни провинции.

Тя е доминирана от ислямистката групировка "Хаят Тахрир ал Шам", която е предвождана от бившето поделение на терористите от "Ал Кайда" в Сирия (Фронт "Ал Нусра"), но присъстват и други бунтовници, включително Националния фронт за освобождение.

Във войната в Сирия, избухнала след бруталните репреси срещу антиправителствените протести през 2011 г., загинаха над 380 000 души и бяха разселени милиони в страната и чужбина.