Въздушни удари на съюзника на режима в Дамаск Русия са убили 78 подкрепяни от Турция бунтовници в Северозападна Сирия. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, като това е най-кръвопролитният изблик на насилие след началото на примирието преди почти осем месеца, отбелязва "Франс прес".

Повече от 90 други са били ранени, след като руски военни самолети са ударили тренировъчен лагер на фракцията "Файлак ал Шам" в района на Джабал Дувайли в провинция Идлиб, уточниха от Сирийския център, чието седалище е във Великобритания, но черпи информация от мрежа от източници на територията на Сирия.

Турция евакуирала една от големите си военни бази в Сирия

Турция евакуирала една от големите си военни бази в Сирия

За момента го твърдят само опозиционни сили и правозащитни групи

В началото на март примирието, постигнато с посредничеството на Москва и Анкара, прекрати кръвопролитна военна офанзива на подкрепяния от Русия сирийски режим срещу последната голяма крепост на бунтовниците в Идлиб.

Тази офанзива, започнала през декември, прогони почти 1 млн. души от домовете им в една от най-тежките хуманитарни кризи в деветгодишната гражданска война.

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман определи днешните удари като "най-кръвопролитните от влизането в сила на примирието".

Белият дом преговарял в Сирия за освобождаването на американци

Белият дом преговарял в Сирия за освобождаването на американци

Топ шпионин е посетил Дамаск, разкрива в. "Уолстрийт джърнъл"

Националният фронт за освобождение, в който членуват групировки на подкрепяни от Анкара бунтовници, които се намират в Идлиб, включващ "Файлак ал Шам", са казали пред АФП, че руските удари са поразили една от техните позиции и са причинили жертви. Те не са уточнили броя на жертвите.

Говорителят на Националния фронт за освобождение осъди "руските самолети и силите на режима, които непрекъснато нарушават турско-руското споразумение при удряне на военни позиции, села и градове".

От почти 1 млн. души, разселени в последната офанзива срещу Идлиб, повече от 200 000 души са се завърнали у дома в своите градове и села, повечето след влизането в сила на примирието.

Примирието от март до голяма степен беше поддържано, въпреки някои периодични бомбардировки в района от двете страни.

В Сирия пак се водят сражения

В Сирия пак се водят сражения

Кървави боеве са избухнали в провинция Хама

Руски въздушни удари от време на време са удряли военни позиции, включително онези на подкрепяните от Турция групировки, посочи Абдел Рахман.

В четвъртък американската армия заяви, че е нанесла удар с безпилотни самолети срещу лидери на "Ал Кайда" в Северозападна Сирия, като Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщава за 17 убити джихадисти по време на вечеря.

Групировката "Хаят Тахрир ал Шам", които е бивше поделение на "Ал Кайда" в Сирия, и нейни присъюзни бунтовници доминират в областта, в която живеят около 3 млн. души, като около половината живеят в лагери, след като са били разселени от боеве в други части на страната.

Миналата седмица Турция се оттегли от един от най-големите си аванпостове в Северозападна Сирия, който беше обкръжен през миналата година от силите на сирийския режим.

Кола бомба в контролиран от Турция град в Сирия уби 18 души
Обновена

Кола бомба в контролиран от Турция град в Сирия уби 18 души

Повечето от загиналите са цивилни

Аванпостът в Морек беше най-големият на Турция в провинция Хама, повечето от която сега са под контрола на сирийското правителство.

След поредица от военни победи сирийското правителство, подкрепяно от Русия, си възвърна контрола над около 70 процента от страната, уточняват от Сирийския център.

Във войната в Сирия, избухнала след бруталното потушаване на антиправителствените протести през 2011 г., загинаха над 380 000 души и бяха разселени милиони в страната и в чужбина.

Безкрайните кръгове на мирните преговори под егидата на ООН не успяха да спрат кръвопролитието, а през последните години по-важни се оказаха паралелни преговори, оглавявани от Русия и Турция.

Руските бази в Сирия поддържат баланса на силите в региона, убеден Башар Асад

Руските бази в Сирия поддържат баланса на силите в региона, убеден Башар Асад

Асад даде интервю по повод петата годишнина от намесата на Москва

Вчера пратеникът на ООН за Сирия Геир Педерсен посети Дамаск и се срещна със сирийския външен министър Уалид Муалем.

Впоследствие Педерсен каза, че на срещата са "засегнати всички въпроси, свързани с резолюция 2254 на Съвета за сигурност" за политическо решение на конфликта.

"Надявам се, че срещите, които имахме днес, и срещите, които ще продължим да имаме, могат да бъдат началото на нещо ново", каза той.

Пратеникът на ООН каза, че след това ще проведе разговори с членове на политическата опозиция.

"Надяваме се, че можем да видим дали е възможно да намерим по-общ език за това как да продължим този процес напред", добави той.

Сирия и Турция се обвиниха взаимно за спонсори на тероризма

Сирия и Турция се обвиниха взаимно за спонсори на тероризма

Враждата продължава