Президентът на Сирия Башар Асад обяви, че продължаващото присъствие на Русия във военни бази в страната му помага за възпиране на влиянието на западните сили в региона, информира "Ройтерс".

Асад даде интервю за телевизионния канал "Звезда" на Министерството на отбраната на Русия по повод петата годишнина от намесата на Москва в Сирия, която обърна развоя на конфликта в полза на сирийския лидер.

Ужасяващи престъпления в Сирия – Асад може да бъде съден в Хага

Ужасяващи престъпления в Сирия – Асад може да бъде съден в Хага

Изтезания, убийства, употреба на химически оръжия...

Президентът на арабската страна отбеляза, че двете основни бази на Русия в Сирия са важни срещу военното присъствие на Запада в региона.

"Този глобален военен баланс се нуждае от ролята на Русия...това изисква военни бази...ние печелим от това", каза Асад и добави, че Сирия се нуждае от подобно присъствие, тъй като според военните му командири се противопоставя на доминацията на Вашингтон в региона.

Тръмп разкри, че искал Башар Асад мъртъв, но Матис отказал

Тръмп разкри, че искал Башар Асад мъртъв, но Матис отказал

Не съжалявам, каза още президентът

Освен базата "Хмеймим", от която Русия провежда авиоудари в подкрепа на сирийската армия на Асад, Москва също контролира военноморската база в Тартус в Сирия, единственото военноморско присъствие на Русия в Средиземно море, използвана още по време на Съветския съюз.

Русия се намеси в конфликта в Сирия през 2015 г. и започна да утвърждава постоянното си военно присъствие в арабската държава през 2017 г. след сключване на споразумение с правителството в Дамаск.

Публикуван през миналия август руски правителствен документ показва, че сирийските власти са се съгласили да предоставят на Русия допълнително земя и крайбрежни води за разширяване на военната база "Хмеймим".

Асад призна, че армията му, преди военната интервенция на Москва, е била пред "опасна ситуация" заради въоръжена опозиция, пряко финансирана и екипирана от Вашингтон и други западни сили, както и Саудитска Арабия и Катар.

Асад желае силно Сирия да е още по-обвързана икономически с Русия

Асад желае силно Сирия да е още по-обвързана икономически с Русия

За да компенсира санкциите на САЩ

Но с помощта на Москва и ирански милиции президентът на Сирия успя да си върне по-голямата част от изгубената територия по време на 10-годишния конфликт.