Кола бомба е убила 18 души, включително 13 цивилни, в контролирания от Турция град Ал Баб в Северна Сирия. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от "Франс прес".

Експлозията в близост до автогара в града също така е ранила най-малко 75 души, някои от тях сериозно, уточни центърът, чието седалище е във Великобритания.

Турция и нейни сирийски проксита контролират няколко джоба на територията от сирийската страна на границата след три военни нахлувания на Анкара от 2016 г. насам.

Засега никой не е поел отговорност за терористичната атака, но имаше няколко нападения в Ал Баб от завладяването му от турските войски и прогонването на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") през 2017 г.

Градът, който се намира на 40 километра североизточно от втория по големина сирийски град Алепо, беше една от най-западните крепости на самопровъзгласения "халифат" на джихадистите.

Подкрепяните от САЩ кюрдски сили превзеха последната част от територията от джихадистите в Източна Сирия през март миналата година.