Обща мобилизация е обявена в Буркина Фасо след поредица от джихадистки нападения.

Това съобщи АФП.

Ръководителят на военната хунта заяви, че има за цел да си възвърне 40% от територията на страната, докато смъртоносните бунтове продължават.

Военната хунта на Буркина Фасо обяви в четвъртък "обща мобилизация", за да предостави на държавата "всички необходими средства" за борба с поредицата джихадистки нападения от началото на тази година.

Целта е да се създаде "правна рамка за всички действия, които ще бъдат предприети" срещу бунтовниците, се казва в изявление на президентството.

Капитан Ибрахим Траоре, преходният президент на Буркина Фасо, който извърши последния преврат на 30 септември, си е поставил за цел да си възвърне 40% от територията на страната, която се контролира от джихадисти, свързани с Ал Кайда и групировката "Ислямска държава".

"Изправени пред тази ситуация със сигурността, здравето на нацията зависи от прилива на национален дух от страна на всички нейни дъщери и синове, за да се намери решение", заяви в изявление министърът на отбраната полковник майор Касум Кулибали. Подробности за плана не бяха оповестени, въпреки че източник от сферата на сигурността заяви пред АФП, че той ще включва "извънредно положение за засегнатите територии".

Според друг източник от сферата на сигурността властите са издали и "препоръка", която дава на президента "правото да реквизира хора, стоки и услуги и правото да ограничава някои граждански свободи".

Правителството вече обяви през февруари план за набиране на 5000 допълнителни войници за борба със смъртоносния бунт, обхванал една от най-бедните страни в света от 2015 г. насам.

Кървавото насилие в Буркина Фасо се разраства

Кървавото насилие в Буркина Фасо се разраства

Ислямистите са в атака

Миналата седмица "въоръжени терористични групи" убиха 44 цивилни в две села в североизточната част на Буркина Фасо, близо до границата с Нигер. Това е едно от най-смъртоносните нападения срещу цивилни, откакто Траоре дойде на власт през септември миналата година, след като през февруари 51 войници бяха убити при нападение в Деу, в крайния север на страната.

Във вторник министърът на отбраната отправи призив към настоящи и пенсионирани военнослужещи да предадат неизползвани униформи, за да помогнат за оборудването на армейските бойци.

Според неправителствени групи за помощ насилието е причинило смъртта на повече от 10 000 души през последните седем години и е принудило два милиона души да напуснат домовете си.