Военното правителство на Буркина Фасо спря в понеделник разпространението на телевизионния канал France 24 в страната, след като медията излъчи интервю с ръководителя на северноафриканското крило на Ал Кайда AQIM, предава Ройтерс.

Отношенията между Париж и Уагадугу се влошиха рязко, след като военните на Буркина Фасо завзеха властта с преврат миналия октомври.

През януари Буркина Фасо даде на Франция срок от един месец да изтегли войските си, тъй като прекрати военно споразумение, което позволяваше на френските войски да се бият с бунтовници, включително на нейна територия.

France 24 по-рано този месец излъчи интервю с Йезид Мебарек, известен също като Абу Убайда Юсуф ал Анаби, който претендира за титлата "емир на Ал Кайда в ислямския Магреб" през 2020 г., след като френски набег уби предшественика му.

Интервюирайки ръководителя на AQIM, "France 24 не само действа като рупор на тези терористи, но още по-лошо, осигурява пространство за легитимиране на терористични действия и реч на омразата", каза министърът на комуникацията на Буркина Фасо Жан-Еманюел Уедраого в специално изявление.

France Medias Monde, която управлява France 24, не беше открита за коментар относно случая.

Кървавото насилие в Буркина Фасо се разраства

Кървавото насилие в Буркина Фасо се разраства

Ислямистите са в атака