Американските сили няма да се изтеглят от Ирак преди иракските сили да са готови да поемат контрола по сигурността, посочи Буш на съвместна пресконференция с иракския премиер след срещата им в Аман.

Успехът на иракското правителство зависи от успеха на иракските сили, поясни президентът.

Той отказа да посочи каквито и да било срокове за изтегляне заради опасността от провокиране на погрешни очаквания. Джордж Буш подчерта, че това ще стане възможно най-скоро, но не преди задачите в Ирак да бъдат изпълнени.

По думите му вече са направени стъпки в тази посока, като се насърчават иракчаните да поемат повече отговорност за своята сигурност. В тази посока по думите на Буш са и препоръките на независимата комисия за Ирак.

Президентът изтъкна необходимостта да се подобрят уменията на иракските сили и да се подготвят да поемат своите функции за защита на държавността. Необходимо е обаче обучението на силите да продължи, смята президентът.

Ахмадинеджат пише до народа на САЩ
Дали не би било по-добре вместо за покриване на военни разходи в Ирак, на американския народ.

Той отново подчерта значението на успеха в Ирак за целия регион.

По думите му групите на Ал Кайда се стремят да си създадат спокойно убежище на иракска територия и една от целите на силите в Ирак е да попречат това да се случи. Иракското правителство очаква подкрепа за това от своите съюзници.

Ако мисията в страната не успее, това би било от полза за терористите, уверен е американският държавен глава.

Премиерът Нури ал Малики се спря на актовете на насилие в сраната, извършвани от престъпници, които нарушават закона. Той подчерта, че правителството ще се придържа към конституцията, която по думите му е една от победите в страната заедно с демократично избраните парламент и правителство.

Малики подчерта също, че Ирак ще разчита за подкрепа от международната общност и от своите съседи, а правителството е готово да си сътрудничи с всички, които желаят това.

Срещата между двамата лидери бе първоначално насрочена за вчера, но бе отложена след пристигането на Джордж Буш в столицата Аман. Американски представители отрекоха отлагането да е свързано с разкритията за съмненията на служители от президентската администрация относно способността на Нури ал Малики да се справи с насилието в Ирак.

Двамата лидери са се срещнали на работна закуска в хотела, в който е отседнал американският президент. Разговорите целят да се потърсят пътища за ограничаване на насилието в Ирак.

Първоначалният дневен ред на срещите в Аман днес предвиждаше Буш да проведе тристранни разговори с Малики и с йорданския крал Абдула Втори. За тази цел в програмата при обиколката на президента бяха внесени специални помени, за да присъства в Аман два поредни дни, вчера и днес.