Американският президент Джорд Буш обяви, че е наредил част от доклад, съдържащ, класифицирана информация на разузнаването, да стане публична.

Буш уточни, че директорът на националното разузнаване Джон Негропонте е бил инструктиран да разсекрети онези части от доклада, които не застрашават националната сигурност и не пречат на начина на работа на специалните служби.

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на Буш с афганистанския президент Хамид Карзай в Белия дом, предавана директно по СиЕнЕн.

Повод за необичайната мярка са публикации, излезли наскоро в местния печат, които се позоват на секретен доклад, според който войната в Ирак „подхранва" тероризма.

Припомняме, че за първи път подобна информация се появи през почивните дни в New York Times.

Буш осъди изтичането на информация, която според него е била публикувана с политически цели и по-специално заради предстоящите през ноември избори в Конгреса.

Видимо ядосан, Буш увери журналистите, че възможно най-скоро „тежката дума" за състоянието на тероризма в Ирак ще си каже специалната служба на разузнаването на САЩ в Ирак. Тяхната оценка ще бъде направена публично, подчерта американският президент.

Наивно и грешно е да се смята, че войната в Ирак е допринесла за засилването на тероризма, добави още Буш.

„Някои хора смятат, че случващото се в Ирак е грешка. Аз обаче съм на коренно противоположното мнение," уточни американският държавен глава.

От своя страна афганистанският президент защити действията на САЩ в Афганистан, като посочи, че тероризъм е имало и преди атаките на 11 септември 2001 г.
Той с вълнение разказа как страната му била обречена на бедност и разруха от местните терористи, които затваряли училища, убивали деца и майки.
Той поясни, че Кабул няма да изготвя нова стратегия за борба срещу тероризма, като уточни, че ще се продължат действията по досегашната.

Карзай гарантира, че страната му ще застане зад всяка една инициатива в името на войната срещу тероризма. Той увери също така, че с пакистанските власти са се споразумели на афганистанска територия да не бъдат допускани терористи, които да атакуват коалиционните части.