От другия край на света президентът Джордж Буш отвърна на демократите, противници на военните действия и свободната търговия, като подчерта, че Америка трябва да отхвърли всяка тенденция, водеща към изолационизъм, предаде Си Ен Ен.

Чуваме гласове, които призовават да се оттеглим от света и да затворим вратите си пред неговите възможности, каза Джордж Буш и допълни, че това са старите изкушения на изолационизма, които страната трябва да отхвърли.

Буш каза това в речта си в Националния университет в Сингапур, първата спирка от 8-дневната азиатска обиколка на президента, която след това преминава през Ханой, мястото на Азиатско-тихоокеанската среща.

Кризата около ядрените амбиции на Северна Корея са в основата на разговорите, които президентът ще проведе по време на обиколката си.

Буш призова съюзниците да заемат твърда позиция спрямо КНДР и да приложат санкциите на ООН, приети след извършването на ядрен опит миналия месец.

Трансфера на ядрено оръжие или материали от Северна Корея към страни или недържавни единици ще бъде посрещнато като сериозна заплаха към САЩ и ние ще държим Северна Корея напълно отговорна за последствията от подобни действия, заяви категорично американският президент.

По думите му е изключително важно страните от региона да изпратят ясен сигнал към КНДР, разпространяването на ядрена технология за враждебни режими или терористи няма да бъде толерирано.

Буш увери също азиатските страни, че Вашингтон остава надежден партньор по отношение на либерализирането на търговия и се застъпи за идеята за споразумение за свободна търговия между всички страни от региона.

Той освен това посочи необходимостта в бъдеще усилията да се съсредоточат върху партньорството за борба със СПИН и птичия грип, противодействието на корупцията и развитието на технологии от следващо поколение.