Бившият американски президент Джордж Буш-Младши е отклонил поканата на президента Барак Обама да вземе участие в церемонията за почитане на паметта на жертвите на атентата от 11 септември и унищожението на Осама бин Ладен, съобщава РИА Новости.

Припомняме, на 2 май в извънредно обръщение към нацията американският президент Барак Обама официално потвърди новината за убийството на бин Ладен. Той каза, че убийството на бин Ладен е най-сериозното постижение на американската нация, която след терористичните атаки от 11.09.2001 г. е била по-обединена от всякога.

Буш „високо оценява поканата, но предпочита да прекара времето след края на президентския си мандат извън публичното внимание", заяви неговият представител Дейвид Шерзер.

Шерзер заяви освен това, че Буш, както и всички американци продължават да празнуват „такава важна победа над тероризма" като унищожаването на Бин Ладен.

След като Обама съобщи новината за ликвидирането на „терорист номер едно", експрезидентът на САЩ определи това събитие като „важно постижение и голям успех на правосъдието."

Церемонията ще се състои на 5 май в Ню Йорк, на мястото където на 11 май 2011 година бяха срината „Близнаците." Програмата предвижда специална реч на Барак Обама. Освен това американския президент ще се срещне с роднините на жертвите на най-жестокият атентат в историята на САЩ.