Американският президент призова страните от НАТО да изпратят още военни части в Афганистан и да позволят на войниците, които вече са там, да участват в операции в размирните южни области на страната.

В реч на форум на американския търговски институт Буш каза, че съюзниците трябва да вдигнат ограниченията върху действията на войниците, което да осигури необходимата гъвкавост на военното командване.

Президентът подчерта, че това засяга не само задълженията на страните като членове на НАТО, но е и от изключителна важност за собствената им сигурност.

Алиансът бе създаден върху този принцип - нападението срещу един е нападение срещу всички, каза Буш и допълни, че този принцип важи както в случаите, когато нападението е на собствена територия на натовска държава, така и когато е насочено срещу войски на пакта в друга страна.

Войските на Канада, Великобритания, Холандия и САЩ поеха основната военна тежест в Афганистан и лидерите на тези страни потърсиха повече съдействие от партньорите.

Последната година бе най-кръвопролитната след свалянето на режима на талибаните, а през тази година се очаква подновяване с пълна сила на нападенията на бунтовниците.

Няколко държави обещаха да осигурят допълнителна подкрепа за силите на НАТО в Афганистан.

Талибаните и Ал Кайда се готвят за нови атаки, каза Буш и добави, че стратегията на НАТО в страната не е да се отбранява, а напротив, алиансът ще предприеме офанзива.

Джордж Буш изрази опасения и за производството на опиум, парите от търговията с който талибаните използват, за да купуват оръжие.