Американският президент Джордж Буш ще участва в последната си среща на върха на Г8, която ще се проведе в Япония.

Там той ще празнува и рождения си ден, съобщава агенция "Новости".

На 6 юли Буш навършва 62 години. В този ден са планирани разговори с японския премиер Фусуо Фукуда, съвместна пресконференция, а вечерта - частна вечеря с министър-председателя.

Според наложилата се в семейство Буш традиция американският президент отбелязва рождения си ден по-рано - на 4 юли - националния празник на САЩ.

Започващата днес визита на Буш в Япония е неговото четвърто посещение в Страната на изгряващото слънце като американски президент.

По време на предстоящата среща на лидерите на Г8, която ще се проведе между 7 и 9 юли на остров Хокайдо, Буш ще има двустранни срещи със световните лидери, като особено внимание ще бъде обърнато на разговорите с руския президент Дмитрий Медведев.
Това е първата среща между двамата като държавни глави и Буш иска да обсъди с руския си колега области, в които двете страни могат да активизират сътрудничеството си в предстоящите месеци, съобщиха вчера от Белия дом.

Преди да отпътува за Япония Буш подчерта, че на тази среща световните лидери трябва преди всичко да потвърдят способността си единно да поемат ангажименти и да ги изпълняват.

На минали подобни срещи на Г8 страните обещаха да помогнат на развиващите се страни да решат проблемите си - от здравеопазването на образованието и корупцията.
Сега ние трябва да покажем на света, че Г8 може да отговаря за ангажиментите си и да осигурява резултати, каза американският държавен глава на пресконференция в Белия дом.

Той съобщи още, че планира да обсъди с лидерите цял спектър от важни въпроси и нарече предстоящата среща "историческа възможност" за обмяна на идеи и разглеждане на проблеми.