84-годишен бял мъж от Канзас Сити, щата Мисури, е обвинен в нападение от първа степен за това, че е застрелял чернокож тийнейджър, който по погрешка отишъл в дома на мъжа, за да вземе по-малките си братя.

Прокурорът Закари Томпсън заяви на пресконференция, че е имало "расов компонент" в четвъртък вечерта, когато Андрю Лестър прострелял два пъти 16-годишния Ралф Ярл, който се възстановява у дома, след като е бил изписан от болницата. Но в документите по обвинението не се казва нищо, че стрелбата е била расово мотивирана - уточни Томпсън.

"Разбираме колко разочароващо е било това, но мога да ви уверя, че системата на наказателното правосъдие работи и ще продължи да работи", каза Томпсън.

Стрелбата възмути мнозина в Канзас Сити и в цялата страна. Граждански и политически лидери - включително президентът Джо Байдън - поискаха справедливост. Някои от тях, включително адвокатите на Ярл, подчертаха расовото измерение на случая.

Ярл, почетен ученик и член на щатската група, трябвало да вземе двамата си по-малки братя, когато се приближил до грешната къща около 22:00 ч. Лестър се приближил до вратата и прострелял Ярл в челото - след това го прострелял отново, в дясната предмишница.

Преди стрелбата не е имало размяна на думи, се казва в изявлението за вероятната причина. Но след това, когато Ярл станал, за да избяга, чул Лестър да крещи: "Не идвай тук" - се казва в изявлението.

Ярл тича до "няколко" къщи, за да търси помощ, преди да намери някой, който да се обади в полицията - се казва в изявлението.

Преподобният Върнън Хауърд, президент на Конференцията на лидерите на южните християни в Голям Канзас Сити, нарече стрелбата "отвратително и изпълнено с омраза престъпление". Вицепрезидентът Камала Харис написа в Туитър, че "никое дете не трябва да живее в страх, че ще бъде застреляно заради това, че е позвънило на грешната врата". В понеделник Сенатът на щата Мисури запази минута мълчание в памет на Ярл.

Адвокатите по граждански права на семейството на Ярл, Бен Крамп и Лий Мерит, заявиха в изявление, че Байдън се е обадил на семейството на Ярл и е отправил "молитви за здравето на Ралф и за справедливост".

"Насилието с огнестрелно оръжие срещу невъоръжени чернокожи лица трябва да спре", се казва в изявлението на адвокатите. "Нашите деца трябва да се чувстват в безопасност, а не като че ли са преследвани."

Поддръжниците на Ярл планират да проведат митинг във вторник вечерта в Канзас Сити.

Обвинението в нападение предвижда наказание доживотен затвор. Лестър е обвинен и във въоръжено престъпно действие, за което наказанието е от 3 до 15 години затвор. Лестър не е обвинен в престъпление от омраза. Томпсън заяви, че статутът на Мисури се счита за по-леко престъпление от нападението от първа степен и носи по-малко тежко наказание.

Мисури е сред около 30-те щата със закони "Stand Your Ground", които позволяват употребата на смъртоносна сила при самозащита, но прокурорът определи, че стрелбата не е била при самозащита.

Издадена е заповед за арест, но Лестър все още не е задържан - каза Томпсън.

Лестър казал на полицията, че живее сам и тъкмо си бил легнал, когато чул звънеца на вратата си - се казва в изявлението за вероятната причина. Той казал, че взел пистолета си и отишъл до вратата, където видял чернокож мъж да дърпа дръжката на външната врата и помислил, че някой влиза с взлом.

Лестър не беше открит в понеделник вечерта и не стана ясно дали той има адвокат, който да говори от негово име.

Стрелбата е станала в квартал от средната класа в северната част на Канзас Сити. Ярл не е имал телефон със себе си и е отишъл в грешния блок - пише леля му Фейт Спунмор на страницата GoFundMe, създадена с цел да помогне за заплащането на медицинските сметки. До понеделник следобед бяха събрани 1,4 милиона долара.