Збигнев Бжежински, който е бивш съветник по националната сигурност на американския президент Джими Картър, изрази опасенията си, че „арабската пролет" ще предаде властта в антизападни правителства, съобщава mignews.ru.

Политическото пробуждане скоро ще доведе до създаването на популистки, а не на демократични режими, заяви той и допълни: „Демокрацията е сложен процес, за развитието на който е необходимо много време. На първо място, много време е необходимо за възникването на твърда конституционна демокрация, а в това време популизмът взима настроението на масите. Затова смятам, че режимите, за които е характерен растящия популизъм, не може да споделят американската гледна точка, например за проблемите на Близкия Изток."

За общественото настроение в такива страни като Египет и Тунис е характерно социално и икономическо безсилие, както и дълбоко вкоренен скептицизъм, свързан с многогодишното подчинение на арабския свят от същите страни - колонизатори, а в последно време и на САЩ.

По мнението на експерта Европа и САЩ трябва да оказват колкото се може по-силна поддръжка на тези страни в процеса на вътрешна стабилизация и икономическо развитие. На първо място западните страни трябва да зачитат стремежа на арабските страни към национално достойнство и преодоляване на последиците от колониализма.

Ние трябва да бъдем реалисти и да приемем ситуацията такава, каквато е, подчертава ветеранът по външна политика и допълва: „Ние не трябва да се отдадем на сляпа антиислямска враждебност, нито на наивни очаквания за разцвет на конституционната демокрация в целия арабски свят."

Бжежински подчерта, че в обозримо бъдеще съвсем не е задължително тези страни да се превърнат мили, приятелски умалени версии на европейските демокрации.

Що се отнася до близкоизточния конфликт, според него, решението му ще бъде изключително трудно. В момента Израел и Палестина не са в състояние да направят това самостоятелно. „Световното общество е длъжно да поддържа този процес, но с приказки, а с практическо участие", подчертава още той.

В отговор на въпрос дали намаленото влияние на Иран в арабския регион е свързано със ситуацията в арабския свят, той отбеляза, че влиянието на Иран се е ограничило заради разкола между шиити и сунити.