В УПЦ (доскоро Московска патриаршия) има много представители на така наречената руска разузнавателна общност. Някои от тези шпиони бяха разменени за пленени украински войници. Това заяви  Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, цитиран от УНИАН.

Както Данилов отбеляза в интервю за Ukrinform, властите нямат отношение към една или друга религия. 

"Човек може да вярва в Бог, в Аллах, в когото намери за добре. Имаме претенции към институция, която не е регистрирана по начин, съответстващ на украинското законодателство. Искате да отидете да се молите? Отидете и се молете. Но институции, които не са надлежно регистрирани на територията на Украйна Те не могат да работят тук. Освен това в тази институция имаше много представители на т. нар. разузнавателна общност на Руската федерация. Някои от тях вече сме разменили за наши затворници. Това са факти, които украинската общност трябва да знае", обясни той.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана коментира и ситуацията със собствеността на религиозни обекти.

"Имате ли свой имот? Можете да се разпореждате с вашия имот. И държавата има право да се разпорежда със своя имот както намери за добре. решил, че това е негова частна собственост, изобщо не е така", подчерта Данилов.

Службите за сигурност на Украйна гонят клирици, свързани с Москва

Службите за сигурност на Украйна гонят клирици, свързани с Москва

На близо 250 клирици на Руската православна църква е забранено да влизат в Украйна

Припомняме, че на 1 април службата за сигурност на Украйна официално повдигна обвинения срещу митрополит Павел, викарий на Киево-Печерската лавра. СБУ публикува и официално съобщение за наказателните дела, заедно със снимка как Павел подписва обвиненията, снимки на и от дома му.

Той е заподозрян в подбуждане на междурелигиозна разпра и в оправдаване и отричане на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна.

"Установено е, че в публичните си изказвания многократно е оскърбявал религиозните чувства на украинците, унижавал е възгледите на вярващите от други конфесии и се е опитвал да формира враждебно отношение към тях, а също така е правил изявления, оправдаващи или отричащи действията на страната-агресор. Това беше потвърдено и от съдебно-медицинската и лингвистичната експертиза, инициирана от Службата за сигурност", се казва в изявлението на агенцията за сигурност на Украйна.

СБУ разполага и публикува и записи на разговори, в които митрополит Павел се изказва положително за окупацията на Херсон от руските военни, заявява, че вината за войната е на украинците, говори и за американски лаборатории в Киев и Одеса, които са били ударени от руснаците, както и призовава да се молят за патриарх Кирил.

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

До сблъсъци и обвинения във връзки с Русия се стигна през последните дни

Според събраните доказателства са въведени санкции и срещу 17 служители на УПЦ, а на близо 250 клирици на Руската православна църква е забранено да влизат в Украйна. Също така е прекратено украинското гражданство на 19 клирици от УПЦ, граждани на РФ, и е започнато принудително връщане в страната на произход на друго църковни клирици и 2 граждани на Руската федерация.

Представители на УПЦ (доскоро Московска патриаршия) след началото на войната на Русия в Украйна заявяват нееднократно, че са прекъснали връзките си с Руската църква. Според украинските власти обаче в действителност УПЦ остава свързана с Руската православна църква и Кремъл.

УПЦ, най-голямата православна църква в Украйна, доскоро беше самоуправляваща се църква в рамките на Руската православна църква (РПЦ).

По-късно се проведе и заседание за мярката за неотклонение на митрополит Павел, но то бе отложено веднъж заради отвод на съдията, и втори път, тъй като митрополита се оплака, че му е станало зле.

Съдебното заседание беше отложено за 3 април, съобщават местните медии.

Тази седмица митрополит Павел публикува видеопослание до президента Володимир Зеленски, в което заплашва него и семейството му с "божие наказание" заради опитите на властите да принудят УПЦ да напусне Киево-печорска лавра.