Юристи на каноничната Украинска православна църква (УПЦ) ще обжалват пред ООН, други международни организации и Главната прокуратура на Украйна решението на правителството да отмени заповедта за отдаване под наем на Киево-Печорската лавра. Съответната информация беше публикувана в четвъртък на официалния сайт на УПЦ.

"Днес държавните власти грубо нарушиха правата на УПЦ, като признаха за невалидна заповедта на Кабинета на министрите от 2013 г. за прехвърляне за ползване на каноничната църква на обектите на Киево-Печорската лавра. Това се случи в нарушение на закона и принципа на правната сигурност, се казва в съобщението. Решенията на Конституционния съд на Украйна определя, че ненормативните правни актове са актове с еднократно приложение, изчерпват действието си с факта на тяхното изпълнение, следователно те не могат да бъдат отменени или променени от държавен орган.

Адвокатите отбелязаха, че "в съответствие с конституцията решенията на държавните органи на основание тяхното несъответствие със законите се спират по предвидения от закона начин с едновременно обжалване пред съда, следователно ще бъдат заведени дела, жалба до Генералната прокуратура на Украйна, международните организации също ще бъдат уведомени в ООН".

Напрежение и сблъсъци пред Киевско-Печорската лавра
Обновена

Напрежение и сблъсъци пред Киевско-Печорската лавра

Държавната комисия не успя да влезе в комплекса

Припоняме, че до напрежение и сблъсъци се стигна в четвъртък пред Киевско-Печорската лавра, след като Украинската православна църква, обвинена от правителството за връзки с Русия, се противопостави на заповедта за изгонване.

Напрежението около присъствието на Украинската православна църква (УПЦ) в 980-годишния манастир нарасна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година.

Часове след изтичането на крайния срок за напускане на манастира в 24:00 часа в сряда, членовете на УПЦ отказаха достъп на представител на правителството, който дойде да инспектира сградите в обширния комплекс на манастира със златни куполи, който е една от най-знаковите забележителности на Киев.

УПЦ е втората по големина църква в Украйна, въпреки че повечето украински православни вярващи принадлежат към друга църква - Православната църква на Украйна, създадена преди четири години чрез обединяване на клонове, независими от властта на Москва.

Правителството твърди, че УПЦ е нарушила договорите за наем и е построила незаконно сгради в Киево-Печерската лавра. УПЦ обаче отрича това и казва, че правителството не е представило никакви документи, предоставящи доказателство.

В по-широк план Киев обвинява УПЦ, че поддържа връзки с Руската православна църква, която подкрепи нахлуването на Москва в Украйна. УПЦ казва, че е прекъснала всички връзки с Руската църква през май 2022 г.

Духовници отказват да напуснат Почаевската лавра в Киев

Духовници отказват да напуснат Почаевската лавра в Киев

Украински духовници са обвинени в таен сговор с Московската патриаршия и нейната подкрепа за война

УПЦ от своя страна заяви, че е обжалвала в съда решението на правителството, което определя като незаконно изгонване, и че няма планове да напусне, докато няма съдебно решение по случая.