Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на посещението си в Москва, коментира пред ТАСС позицията на Анкара за Сирия и операцията "Маслинова клонка", реализацията на проекта "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" и очертава визия за премахване на търговските ограничения с Русия.

Чавушоглу коментира, че Турция и Русия са добри партньори. Дълбоки социални и културни връзки обединяват двете държави. Икономики се допълват взаимно, а в енергийната сфера потенциалът за сътрудничество е огромен. Трябва да се създадат необходимите условия за използване на този огромен потенциал, смята той.

Допълва, че в по-широка перспектива двете държави са отговорни за регионалното и глобалното положение. Постиженията на Русия и Турция в ограничаването на кръвопролитията в Сирия са ярък пример за това как да се постигне промяна към по-добро.

По отношение на Сирия, общата цел на Русия, Иран и Турция е да се подобри ситуацията с помощта на примирие в цялата страна. Трите държави създават ползотворни работни отношения, въпреки различното виждане за бъдещето на Сирия, коментира Чавушоглу.

"Ние всички уважаваме единството и териториалната цялост на Сирия. Всички подкрепяме политическото решение като начин за разрешаване на конфликта. Всички се съгласяваме с необходимостта от борба с тероризма. Успяхме да създадем зони на деескалация в Сирия и помогнахме да се намали нивото на насилие", допълва той. Ще продължат сътрудничеството с Русия и Иран по отношение на сирийския конфликт.

По отношение на операция "Маслинова клонка", Чавушоглу коментира, че "преди всичко, трябва ясно да кажа, че за терористични организации не би трябвало да има място в бъдещето на Сирия. Това е важен елемент за възстановяване на стабилността в Сирия. Турция се ангажира да се бори с всички терористични организации включително с IG и PYD / YPG. Турция е решена да унищожи всяка заплаха за своята територия и е в състояние да направи това".

Винаги са подчертавали, че сътрудничеството с кюрдските бойци, дори по тактически причини, е сериозна грешка. Такива краткосрочни тактически действия се превръщат в източник на нестабилност. Териториите в Сирия, контролирани от кюрдите, трябва да бъдат върнати на настоящите им собственици. Усилията на коалицията против "Ислямска държава" да стабилизира ситуацията на изток от "Ефрат" няма да има легитимност, докато участват в нея и кюрдските сили, подчертава Чавушоглу.

Той допълва, че по време на неотдавнашното посещение на държавния секретар Рекс Тилърсън в Турция има съгласие за създаване на механизъм, ориентиран към резултати. Делегациите на САЩ и Турция се срещнаха миналата седмица, 8-9 март, във Вашингтон и присъстват на първата среща на турско-американска работна група за Сирия. Има плодотворен диалог по конкретни въпроси и Турция е твърдо решена да продължи този диалог и да си постави за цел постигането на резултати.

Във връзка с изграждането на АЕЦ "Аккую", Чавушоглу коментира, че електроцентралата е първа стъпка за Турция да развива ядрена енергия за производство на електроенергия. "Ние, като нашите руски партньори, сме решени да изпълним изцяло проекта. И двете страни имат волята и ангажимента да пуснат първия реактор до 2023 г. Енергията, включително ядрената, е една от основните на нашите забележителни двустранни отношения с Русия. Нашето сътрудничество в тази област, основаващо се на взаимноизгоден подход, ще продължи да се разширява и задълбочава", допълва той.

Изпълнението на проекта "Турски поток" е в съответствие с плановете, изграждането на морския участък на тръбопровода ще бъде завършено в съответствие с графика, а заедно с Русия завършват наземните участъци. "Турски поток" е от полза както за Русия, така и за Турция, допринася за енергийната сигурност на Турция, а вторият клон на потока ще позволи на Русия да изнася газ за клиенти в Европа.

Чавушоглу обяснява, че Русия е основен търговски партньор на Турция не само в енергийния сектор, но и за инвестиции, туризма, селското стопанство и други сектори. Последните търговски показатели показват положителна тенденция в развитието на търговските отношения. Обемът на двустранната търговия се е увеличил с 30% и е достигнал 22 милиарда долара през 2017 г., според официални данни.

"Трябва да премахнем всички ограничения в търговията и да задълбочим отношенията в търговската сфера. Заедно работим усилено за постигането на тази цел чрез изпълнението на важни проекти в областта на енергетиката и отбраната. Но трябва да обърнем внимание и на подобряването на бизнес отношенията на микро и макро ниво. Надявам се, че в резултат на сключването на споразумението за търговия с услуги и инвестиции през 2018 г. ще се осъществи по-нататъшно укрепване на търговските ни връзки", допълва турският външен министър.

Във връзка със споразумение за доставката на руски С-400 и възможни други споразумения в областта на военно-техническото сътрудничество, Чавушоглу коментира, че ако има действия в тази посока, първо те ще научат за това.

Турция е една от най-предпочитаните ваканционни дестинации за руски туристи, коментира ТАСС, а Чавушоглу допълва, че през миналата година туристите надвишават цифрите от предходните години и достигат 4,7 милиона души. Споразумението, подписано през 2010 г. относно премахването на визите предоставя надеждна основа за укрепване на социалните, икономическите и културните връзки между двете държави, обяснява той.