Турският външен министър Чавушоглу предупреждава с писмо до "Ню Йорк Таймс", че кюрдски милиции може да помогнат на сирийското правителство да атакува Идлиб.

Както САЩ, така и Турция, които се противопоставят на правителството на сирийския президент Башар Асад предупредиха, че нападението срещу Идлиб от сирийското правителство, подкрепено от Русия и Иран, може допълнително да дестабилизира региона и да навреди на цивилните.

Турция и Съединените щати имат разминаване в гледните точки относно кюрдските милиции в Сирия. Милицията е силен съюзник на САЩ в борбата срещу ДАЕШ. Турция, от друга страна ги счита за терористична организация и продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

В писмото, Мевлют Чавушоглу предупреждава, че Вашингтон трябва да "оценява кои са истински им съюзници в региона".

$1,5 трлн. изхарчили САЩ за операциите в Афганистан, Ирак и Сирия

$1,5 трлн. изхарчили САЩ за операциите в Афганистан, Ирак и Сирия

От 11 септември 2001 г. военното министерство на САЩ е отделило 1,501 трилиона долара

"Нови доклади показват, че кюрдските милиции, терористична група, оперираща от Сирия, получила оръжие и помощ, платени от американски данъкоплатци, е създала съюз с Асад и изпраща войски като част от сделка, спонсорирана през юли, за да му помогне да превземе Идлиб", пише той.

Турция заяви, че работи с Русия и Иран, за да стабилизира района на Идлиб, като посочи, че продължават да се опитват да избегнат сирийската правителствена офанзива.

Турският президент Ердоган се срещна с лидерите на Иран и Русия миналата седмица в Техеран, но не успя да спечели обещание за прекратяване на огъня.

Ердоган призова Русия и Иран да спрат „катастрофата” в Идлиб

Ердоган призова Русия и Иран да спрат „катастрофата” в Идлиб

Турският държавник призовава за спиране на огъня в североизточната провинция Идлиб