Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова Русия и Иран да сложат край на надвисналата "хуманитарна катастрофа" в Идлиб, подчертавайки, че сирийците там не могат да бъдат оставени на милостта на сирийския лидер Башар Асад, информира АФП.

Турският държавник призовава за спиране на огъня в североизточната провинция Идлиб, където се очаква сирийската армия да започне мащабна офанзива срещу последния бастион на бунтовниците в Сирия.

Голяма офанзива в Идлиб можела да предизвика най-голямата катастрофа на 21 век

Голяма офанзива в Идлиб можела да предизвика най-голямата катастрофа на 21 век

Това предупредиха от ООН

В статия за "Уолстрийт джърнъл" Ердоган отбелязва, че Западът е "длъжен да спре следващото кръвопролитие", но Москва и Техеран "също са отговорни за прекратяване на тази хуманитарна катастрофа".

През миналата седмица лидерите на Турция, Русия и Иран проведоха среща, но не успяха да постигнат споразумение за Идлиб. Анализатори смятат, че Ердоган не е успял да постигне целите си на срещата.

ООН предупреди, че мащабна военна операция в Идлиб може да доведе до "най-голямата хуманитарна катастрофа" за века.

Сирийската армия и Москва възобновиха ударите в Идлиб

Сирийската армия и Москва възобновиха ударите в Идлиб

Едни от най-масираните удари в Идлиб бяха извършени в събота

"Последиците от бездействието са огромни. Не можем да оставим сирийския народ на милостта на Башар Асад", пише Ердоган, който разкритикува опита на сирийския президент да легитимира борбата в Идлиб като антитерористична операция.

"Невинните хора не трябва да бъдат пожертвани в името на борбата с тероризма", пише още той.

Москва и Дамаск извършили „най-масираните” бомбардировки в Идлиб

Москва и Дамаск извършили „най-масираните” бомбардировки в Идлиб

Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права

Реджеп Ердоган призова за "всеобхватна международна антитерористична операция". Той отбеляза, че подкрепата за протурските умерени бунтовници в Сирия ще бъде "решаваща" в Идлиб.

Междувременно дипломати на високо ниво от Иран, Русия и Турция се срещат с посланика на ООН за Сирия Стефан де Мистура за създаване на комисия, която ще подготви нова конституция на Сирия, информира АП.