Повече от 30 хил. души са били разселени на територията на контролираната от бунтовниците северозападна част на Сирия от бомбардировките на сирийското правителство и силите на неговите съюзници, които започнаха през миналата седмица. Това обявиха от ООН за "Ройтерс".

"Към 9 септември 30 542 души бяха разселени от Северозападна Сирия, премествайки се в различни райони в провинция Идлиб", уточни Дейвид Суонсън, който е говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Сирийската армия и Москва възобновиха ударите в Идлиб

Сирийската армия и Москва възобновиха ударите в Идлиб

Едни от най-масираните удари в Идлиб бяха извършени в събота

Новият ръководител на службата предупреди, че мащабна военна операция срещу контролираната от бунтовниците провинция Идлиб би могла да създаде "най-тежката хуманитарна катастрофа" през този век.

"Трябва да има начини за справяне с този проблем, който да не превърне следващите няколко месеца в Идлиб в най-тежката хуманитарна катастрофа с най-голямата загуба на живот през 21 век", подчерта Марк Лоукок пред журналисти в Женева.

Неговите коментари бяха направени, докато сирийски войски, подкрепяни от Русия и Иран, се струпаха около северозападната провинция преди очакваното нападение срещу най-голямата територия в страната, която е контролирана от бунтовниците.

Москва и Дамаск извършили „най-масираните” бомбардировки в Идлиб

Москва и Дамаск извършили „най-масираните” бомбардировки в Идлиб

Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права

От 2015 г. Идлиб е дом на сложна смесица от сили, противници на режима на сирийския президент Башар Асад: светски бунтовници, ислямисти, сирийски екстремисти с връзки с "Ал Кайда" - и техни чуждестранни съмишленици.

В Идлиб живеят около 3 млн. души - около половината от тях разселени от други части на страната.

Лоукок е признал, че "има голям брой бойци там, включително терористи от забранени групировки". Но той подчертал, че "има 100 цивилни, повечето от тях жени и деца, за всеки боец в Идлиб".

"Ние сме изключително разтревожени от ситуацията заради броя на хората и тяхната уязвимост", подчерта той, предупреждавайки, че "цивилните са изложени на сериозен риск".

Путин против предложението на Ердоган за примирие в Идлиб

Путин против предложението на Ердоган за примирие в Идлиб

Защото "Нусра" и ДАЕШ не били част от мирните преговори