Президентите на Русия, Турция и Иран се срещат в иранската столица Техеран за третата си тристранна среща, за да обсъдят ситуацията в Сирия.

Руският президент Владимир Путин обяви по време на срещата, че терористите в контролирания от бунтовниците сирийски град Идлиб подготвят провокации, включващи химически оръжия.

Путин подчерта, че се противопоставя на предложението за примирие в Идлиб, защото терористите от Фронт "Ал Нусра" и ДАЕШ ("Ислямска държава"), които се намират там, не са част от мирните преговори.

Русия настоя за доказателства от САЩ, че Асад готви химическа атака в Идлиб

Русия настоя за доказателства от САЩ, че Асад готви химическа атака в Идлиб

САЩ обявиха, че разполагат с много доказателства за това

По думите на руския държавен глава, сирийското правителство, което е близък руски съюзник, трябва да възстанови контрола над цялата си територия.

"Оставащите групи екстремисти (в Сирия) понастоящем са съсредоточени в зоната за деескалация в провинция Идлиб. Терористите правят опити да нарушат примирието, нещо повече, те извършват и подготвят различни видове провокации, включително използването на химически оръжия", подчерта руският президент и допълни, че основната задача е прочистването на Идлиб от терористи

Той също така отбелязал значителния напредък в осигуряването на дългосрочна нормализация в Сирия.

Русия с масирани въздушни удари в Идлиб, докато в Техеран обсъждат Сирия

Русия с масирани въздушни удари в Идлиб, докато в Техеран обсъждат Сирия

Лидерите на Русия, Иран и Турция умуват за Идлиб

От своя страна иранският президент Хасан Рохани коментира, че цивилното население в Идлиб не трябва да страда по време на "контратерористичните операции".

"Борбата с тероризма в Идлиб е неразделна част от мисията за установяване на мир и стабилност в Сирия, а цивилните не трябва да страдат от тази борба", посочи Рохани и добави: "Единствената цел в Сирия и региона може да бъде само мир, но за да се постигне устойчив мир, сериозната битка срещу тероризма е неизбежна", добави иранският държавен глава.

Рохани е убеден, че САЩ е "малко вероятно" да играят роля в разрешаването на ситуацията в Сирия и настоя, че силите на САЩ трябва напълно да се изтеглят от разкъсваната от война страна. 

САЩ предупреждават: Асад се готви да използва химически оръжия в Идлиб

САЩ предупреждават: Асад се готви да използва химически оръжия в Идлиб

Има "много доказателства"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна е призовал за примирие в Идлиб и настоя, че очакваното настъпление на сирийските правителствени сили срещу бунтовниците може да доведе до клане. 

Ердоган е изтъкнал също, че Анкара е "изключително раздразнена" от подкрепата на САЩ за кюрдските "Отряди за защита на народа" в Сирия.

Ситуацията в северозападната сирийския провинция Идлиб, последната голяма крепост на бунтовниците в Сирия, се очаква да бъде една от основните теми на срещата в Техеран.