Въздушни удари са поразили части от контролираната от бунтовниците сирийска провинция Идлиб. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, като това става в контекста на днешната среща на лидерите на Иран, Русия и Турция в Техеран, на която те обсъждат какво да правят с бунтовническия анклав, отбелязва "Ройтерс".

САЩ предупреждават: Асад се готви да използва химически оръжия в Идлиб

САЩ предупреждават: Асад се готви да използва химически оръжия в Идлиб

Има "много доказателства"

От сирийския център уточниха, че ударите са били насочени срещу позиции, принадлежащи на бунтовнически групировки в северната част на провинция Хама и в южната част на провинция Идлиб. Според центъра ударите са били извършени от руски бойни самолети

Около 3 млн. души живеят в последната голяма крепост на активна съпротива срещу управлението на сирийския президент Башар Асад, която обхваща по-голямата част от провинция Идлиб и съседни малки части от провинциите Латакия, Хама и Алепо.

Русия се зарича да изпълни дълга си да ликвидира терористите в Идлиб

Русия се зарича да изпълни дълга си да ликвидира терористите в Идлиб

Действията на Русия в Идлиб били в съответствие с многостранните споразумения

Дамаск, подкрепян от съюзниците си Русия и Иран, подготвя офанзива за отвоюването на тези контролирани от бунтовниците територии в северозападната част на Сирия, като възобнови въздушните удари заедно с Русия след седмици затишие.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, уточни, че днешните удари са разрушили сграда, използвана от ислямистката групировка "Ахрар ал Шам" близо до град Ал Хабет, което е довело до множество жертви.

Пентагонът нямал инфо, че бунтовниците в Идлиб ще използват химическо оръжие

Пентагонът нямал инфо, че бунтовниците в Идлиб ще използват химическо оръжие

"Не разполагаме с никаква разузнавателна информация"

"Ахрар ал Шам" са част от подкрепяния от Турция алианс Национален фронт за освобождение, който беше създаден по-рано през годината.

Високопоставени политици от Русия заявиха ясно, че искат екстремистите в Идлиб да бъдат ликвидирани. ООН предупреди, че военна офанзива в Идлиб може да доведе до хуманитарна катастрофа.