Има "много доказателства", че сирийските правителствени сили в Идлиб в северозападната част на Сирия се подготвят да използват химически оръжия. Това обяви новият американски съветник за Сирия, след като предупреди за опасността от офанзива срещу последния голям анклав на бунтовниците в страната, съобщава "Ройтерс".

"Напълно съм сигурен, че имаме много, много добри основания да отправяме тези предупреждения", посочи Джим Джефри, който беше назначен на 17 август като специален съветник за Сирия на американския държавен секретар Майк Помпео и който ръководи преговорите за политически преход в разкъсваната от война арабска страна.

Сирия унищожила целия си химически арсенал с помощта на САЩ

Сирия унищожила целия си химически арсенал с помощта на САЩ

Това твърдят сирийските власти

"Всякаква офанзива за нас е неприемлива като безразсъдна ескалация", коментира Джефри пред няколко журналисти в първото си интервю относно ситуацията в Сирия след назначаването му, като допълни: "Налице са множество доказателства, че се подготвят химически оръжия."

Белият дом предупреди, че САЩ и техните съюзници ще отговорят "бързо и енергично", ако правителствените сили използват химически оръжия в масово очакваното настъпление към Идлиб.

Джефри подчерта, че нападение на руски и сирийски сили, както и използването на химически оръжия, ще отприщи огромни потоци от бежанци в Югоизточна Турция или райони в Сирия под контрола на Турция.

САЩ предупредиха Асад да не използва химически оръжия в Идлиб

САЩ предупредиха Асад да не използва химически оръжия в Идлиб

Ще отговорят подобаващо на такава атака

Сирийският президент Башар Асад струпа армията си и съюзнически сили на фронтовите линии в северозападната част на страната, а руски самолети се присъединиха към бомбардировките срещу бунтовниците там, като прелюдия към евентуална офанзива.

Съдбата на бунтовническата крепост в и около провинция Идлиб ще бъде решавана на среща на високо равнище в Техеран днес между лидерите на съюзниците на Асад Русия и Иран, както и от Турция, която е съюзничка на бунтовниците.

"Ще узнаем до някаква степен днес дали руснаците желаят да постигнат компромис с турците", отбеляза Джефри.

Сирия обвини САЩ в използването на химически оръжия срещу цивилни

Сирия обвини САЩ в използването на химически оръжия срещу цивилни

САЩ продължавали да подготвят постановки