Сирийският президент Башар Асад да не използва химически оръжия в бунтовническия анклав Идлиб. За това предупредиха американските власти. 

В противен случай Вашингтон ще отговори подобаващо на атаката. 

Това заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс. 

Изявлението идва на фона на слуховете за подготвяна офанзива на Дамаск, която ООН определи като заплаха за хуманитарна катастрофа в Идлиб.

Кремъл отхвърли по-рано предупреждението на американския президент Доналд Тръмп, Сирия да не започва офанзива в бунтовническия анклав Идлиб и заяви, че районът е "гнездо на тероризма".

Тръмп предупреди сирийския президент Башар ал Асад и съюзниците му Иран и Русия да не "атакуват безразсъдно" северозападната сирийска провинция, заявявайки, че стотици хиляди хора могат да бъдат убити.

"Само да говориш с предупреждения, без да вземеш предвид много опасния, отрицателен потенциал на цялата ситуация в Сирия, вероятно не е пълен и всеобхватен подход", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Районът е "гнездо на тероризма", армията на Сирия се готви да разреши този проблем

Властите в Сирия имат пълното право да преследват "терористи" в държаната от бунтовниците в Сирия провинция Идлиб, заяви в петък първият дипломат на Русия Сергей Лавров в отговор на призива на ООН Москва да омекоти Дамаск и да се отложи офанзивата срещу бунтовниците.

Според Лавров властите в Сирия имат правото да защитават своя суверенитет и да гонят и ликвидират всякаква терористична заплаха, намираща се на нейната територия.

Лавров описа екстремистите в Идлиб в Сирия като "гноен абсцес", който трябва да бъде ликвидиран. След разговори със саудитския си колега в Москва, Лавров коментира, че бойците използват цивилни като човешки щит.

В интервю за "Ройтерс" по време на посещение в Израел, съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън отбеляза, че контактите на САЩ с Русия не включват разбирателство за операция на сирийските сили срещу бунтовниците в Идлиб. Той предупреди, че САЩ ще отговорят, ако бъдат използвани химически оръжия в Идлиб.