Кремъл отхвърли предупреждението на американския президент Доналд Тръмп, Сирия да не започва офанзива в бунтовническия анклав Идлиб и заяви, че районът е "гнездо на тероризма", съобщава "Ройтерс".

Тръмп предупреди сирийския президент Башар ал Асад и съюзниците му Иран и Русия да не "атакуват безразсъдно" северозападната сирийска провинция, заявявайки, че стотици хиляди хора могат да бъдат убити.

"Само да говориш с предупреждения, без да вземеш предвид много опасния, отрицателен потенциал на цялата ситуация в Сирия, вероятно не е пълен и всеобхватен подход", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Присъствието на екстремисти в Идлиб подкопава сирийския мирен процес и превръща района в база за атаки срещу руските сили в Сирия", допълни Песков.

Русия подновява въздушните удари в Идлиб

Русия подновява въздушните удари в Идлиб

След 22 дни прекъсване атакуват западния край на северозападната територия на бунтовниците

"Голяма група от терористи са се заселили там и разбира се, това води до обща дестабилизация на ситуацията. Това подкопава опитите да се доближи ситуацията до политическо-дипломатическо споразумение ", обясни той.

"Знаем, че въоръжените сили на Сирия се готвят да разрешат този проблем", добави той.

Русия възобнови въздушните удари срещу бунтовниците в провинция Идлиб след няколко седмично прекъсване. "Ситуацията около Идлиб ще бъде една от основните теми в дневния ред, когато лидерите на Русия, Иран и Турция се срещнат тази седмица в Техеран", коментира Песков.

Русия: Обучени от САЩ екстремисти са готвели терористични атаки в Палмира

Русия: Обучени от САЩ екстремисти са готвели терористични атаки в Палмира

Екстремистите били от групировката "Лъвове на източната армия"

Властите в Сирия имат пълното прави да преследват "терористи" в държаната от бунтовниците в Сирия провинция Идлиб, заяви в петък първият дипломат на Русия Сергей Лавров в отговор на призива на ООН Москва да омекоти Дамаск и да се отложи офанзивата срещу бунтовниците.

Според Лавров властите в Сирия имат правото да защитават своя суверенитет и да гонят и ликвидират всякаква терористична заплаха, намираща се на нейната територия.

Лавров описа екстремистите в Идлиб в Сирия като "гноен абсцес", който трябва да бъде ликвидиран. След разговори със саудитския си колега в Москва, Лавров коментира, че бойците използват цивилни като човешки щит.

В интервю за "Ройтерс" по време на посещение в Израел, съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън отбеляза, че контактите на САЩ с Русия не включват разбирателство за операция на сирийските сили срещу бунтовниците в Идлиб. Той предупреди, че САЩ ще отговорят, ако бъдат използвани химически оръжия в Идлиб.