Сирийската обсерватория за човешките права информира, че руски военни самолети са възобновили въздушни удари над бунтовници в провинция Идлиб в Сирия след 22 дни прекъсване, съобщава "Ройтерс".

Русия подкрепя сирийския президент Башар Асад, чиито военни извършват въздушни удари и в този период, допълват от обсерваторията.

Руските въздушни атаки бяха прекратени на 15 август в и около Идлиб, но про-сирийските правителствени сили поддържаха бомбардировките и обстрелваха бунтовниците, обясняват сирийската обсерватория за правата на човека.

Източник на бунтовниците и Обсерваторията коментират, че въздушните удари са в провинцията близо до Джиср ал-Шуур на западния край на северозападната територия на бунтовниците.

Руските, турските и иранските лидери ще се срещнат на 7 септември в Иран и се очаква да обсъдят ситуацията в Северозападна Сирия.

Тръмп предупреди Дамаск да не напада Идлиб

Тръмп предупреди Дамаск да не напада Идлиб

Заплаха за нова хуманитарна катастрофа...

Припомняме, по-рано днес Доналд Тръмп коментира от Туитър, че безразсъдното настъпление на сирийския президент Асад в Идлиб е недопустимо. "Руснаците и иранците ще допуснат сериозна хуманитарна грешка, участвайки в тази потенциална човешка трагедия. Стотици хиляди хора може да бъдат убити. Не позволявайте това да се случи", призовава Тръмп.

Властите в Сирия имат пълното прави да преследват "терористи" в държаната от бунтовниците в Сирия провинция Идлиб,заяви в петък първият дипломат на Русия Сергей Лавров в отговор на призива на ООН Москва да омекоти Дамаск и да се отложи офанзивата срещу бунтовниците.

Според Лавров властите в Сирия имат правото да защитават своя суверенитет и да гонят и ликвидират всякаква терористична заплаха, намираща се на нейната територия.

Миналата седмица сирийският външен министър Уалид Муалем коментира, че САЩ и нейните основни съюзници възпрепятстват мирния процес. "Сега ние правим последната стъпка в борбата срещу тероризма, но САЩ, Великобритания и Франция не са доволни от това развитие на ситуацията, така че те полагат усилия за предотвратяване развитието и напредъка на политическия процес, включително чрез Съвета за сигурност на ООН и опитите да се защитят бунтовниците от Джабхат ан-Нусра", допълва министърът.

Сирия отрича да разполага с химическо оръжие
Обновена

Сирия отрича да разполага с химическо оръжие

Ще се защитава с всички сили и предупреждава Великобритания, САЩ и Франция да не участват в тристранна агресия

Лавров описа екстремистите в Идлиб в Сирия като "гноен абсцес", който трябва да бъде ликвидиран. След разговори със саудитския си колега в Москва, Лавров коментира, че бойците използват цивилни като човешки щит.

В интервю за "Ройтерс" по време на посещение в Израел, съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън отбеляза, че контактите на САЩ с Русия не включват разбирателство за операция на сирийските сили срещу бунтовниците в Идлиб. Той предупреди, че САЩ ще отговорят, ако бъдат използвани химически оръжия в Идлиб.