Организацията на обединените нации - ООН призова Русия, Иран и Турция да предотвратят битка в провинция Идлиб в Сирия, съобщава "Ройтерс".

ООН коментира, че военните действия ще засегнат милиони цивилни и предполагат, че и двете страни ще използват хлор като химическо оръжие.

Специалният пратеник за Сирия Стефан де Мистура коментира, че в Идлиб има висока концентрация на чуждестранни бойци, включително около 10 000 терористи.

Той допълни, че би било добре да се създадат хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни, отколкото да се инициира битка, която може да се окаже "перфектната буря".

ООН предупреждава за хуманитарна катастрофа в Идлиб

ООН предупреждава за хуманитарна катастрофа в Идлиб

Очакват се 800 000 бежанци

За риск от хуманитарна катастрофа в сирийската провинция Идлиб предупреди вчера ООН. Очакват се нови 800 000 бежанци да напуснат в търсене на спасение. Линда Том, представител на офиса за хуманитарна координация на ООН предупреди, че военните действия в района затрудняват хуманитарната дейност.

Съветът за сигурност на ООН предупреди по-рано Дамаск да не предприема настъпление в провинция Идлиб, тъй като това може да доведе до хуманитарна катастрофа.

ООН предупреди Асад да не настъпва към Идлиб

ООН предупреди Асад да не настъпва към Идлиб

Има риск от хуманитарна катастрофа...

Вчера, руският външен министър Сергей Лавров описа екстремистите в Идлиб в Сирия като "гноен абсцес", който трябва да бъде ликвидиран. След разговори със саудитския си колега в Москва, Лавров коментира, че бойците използват цивилни като човешки щит.

Правителството на Башар ал-Асад, подкрепено от Москва, заявява, че има за цел да си върне Идлиб, който се превърна в убежище за цивилни и бунтовници, разселени от други части на Сирия, както и джихадистки сили.

В интервю за "Ройтерс" по време на посещение в Израел, съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън отбеляза, че контактите на САЩ с Русия не включват разбирателство за операция на сирийските сили срещу бунтовниците в Идлиб. Той предупреди, че САЩ ще отговорят, ако бъдат използвани химически оръжия в Идлиб.

Русия провежда учение с 25 кораба и 30 самолета в Средиземно море

Русия провежда учение с 25 кораба и 30 самолета в Средиземно море

До 8 септември упражняват противовъздушни, анти-подводни и анти-минни способности