Руското министерство на отбраната коментира, че ще проведе военноморски учения в Средиземно море от 1 до 8 септември, в което ще участват 25 кораба и 30 самолета, съобщава "СиБиЕс нюз".

Министерството допълва, че ученията включват провеждане на противовъздушни, анти-подводни и анти-минни упражнения. Маневрите са на фона на напрежението между Русия и Запада във връзка с бунтовническия район Идлиб в Сирия, а сирийският президент Башар Асад, подготвя офанзива там.

НАТО заявява, че руската флота засилва своето присъствие в Средиземно море поради нарастващото напрежение в Сирия. Русия предоставя важна военна подкрепа на сирийските правителствени сили.

Сирия отрича да разполага с химическо оръжие
Обновена

Сирия отрича да разполага с химическо оръжие

Ще се защитава с всички сили и предупреждава Великобритания, САЩ и Франция да не участват в тристранна агресия

"Няма да спекулираме с намерението на руския флот, но е важно всички действащи лица в региона да се въздържат от влошаване на вече катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия", коментира говорителят на НАТО Оана Лунгеску и допълва, че някои от руските кораби са оборудвани с крилати ракети.

Най-малко осем кораба, включително ракетен крайцер и две подводници с ракети се присъединиха към руската флотилия през последните три седмици.

Русия предупреди: Западът се готви да удари Сирия до 24 часа

Русия предупреди: Западът се готви да удари Сирия до 24 часа

Русия предупреди САЩ да избягват "незаконна агресия срещу Сирия"

Москва многократно твърди, че сирийските бунтовници подготвят атака с химически оръжия в Идлиб, за да провокират западна атака срещу сирийските сили.

"Московски Комсомолец" пише, че военното натрупване е свързано с тази възможност: "Съединените щати и техните съюзници принудиха Русия да изпрати мощна група в Средиземно море".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Нюърт определя като фалшиви руските изявления. "Виждали сме и преди са се опитвали да прехвърлят вината, да сложат отговорността на други групи, но ние не се хващаме на това", коментира тя във Вашингтон.

Западните държави и независими анализатори твърдят, че сирийските правителствени сили са извършили редица химически атаки в хода на седемгодишната гражданска война. САЩ неведнъж обещават да отговорят, ако сирийските сили използват химическо оръжие в Идлиб.

Както Сирия, така и Русия отричат, че правителствените сили някога са използвали химически оръжия.

Русия иска военните формирования в Идлиб да се ликвидират

Русия иска военните формирования в Идлиб да се ликвидират

Лавров коментира, че Русия е в контакт със САЩ и тече комуникация между въоръжените им сили