Сирия не разполага с химическо оръжие и затова не може да го използва. Това заяви ръководителят на сирийското външно министерство Уалид Муалем на среща с руския външен министър Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

"Що се отнася до твърденията за употребата на химически оръжия, ние не разполагаме с него ние не използваме химически оръжия. Това не е и необходимо, защото спечелихме на бойното поле", обясни Муалем.

Той коментира, че САЩ и нейните основни съюзници възпрепятстват мирния процес. "Сега ние правим последната стъпка в борбата срещу тероризма, но САЩ, Великобритания и Франция не са доволни от това развитие на ситуацията, така че те полагат усилия за предотвратяване развитието и напредъка на политическия процес, включително чрез Съвета за сигурност на ООН и опитите да се защитят бунтовниците от Джабхат ан-Нусра", допълва министърът.

Дамаск "оценява ролята на Русия в борбата срещу тероризма в Сирия .. По въпросите за възстановяването на инфраструктурата и икономиката, ние също даваме предпочитание на руската страна", добавя той.

Руският външен министър Сергей Лавров определя за "неприемливо" ползването на зоната за де-ескалация в Идлиб от терористи, за атаки срещу сирийски и руски сили. 

ООН се опасява от използване на хлор от всички воюващи в Идлиб

ООН се опасява от използване на хлор от всички воюващи в Идлиб

Отчита и висока концентрация на чужди бойци, включително около 10 000 терористи

"Искам да отбележа, че ние възнамеряваме да развиваме и подкрепяме военното сътрудничество с Иран", коментира Муалем. Сирия ще стигне до края на освобождението на Идлиб, независимо дали Вашингтон и неговите съюзници ще нападнат републиката, допълва още той.

"Ние ще използваме нашето право да се защитаваме с всички сили. Сега предупреждавам (Великобритания, САЩ и Франция) от участие в тристранна агресия", коментира сирийският външен министър.

Сирия е на последния етап от възстановяването на сигурността и стабилността в републиката. "В момента активно мисли за възстановяване на страната ... Няма да забравим страните, които пречат. След като нашите войски освободиха Гута, САЩ извършиха масирана атака под претекст за предполагаема употреба на химическо оръжие. Сега ние започваме да връщаме сирийски бежанци по домовете им и ако Западът е загрижен за бежанци, то той трябва да участва активно във възстановяването на инфраструктурата и сирийската икономика", допълва той.

По-рано тази седмица руското министерство на отбраната предупреди, че лидерът на терористичната група Тахрир ал-Шам, която е свързана с терористичната организация Джабхат ан-Нусра, свързана с Ал Каида, планира химическа атака срещу цивилни в Идлиб за да провокира военен отговор на Запада.

Русия, заедно с Иран и Турция, са гарант за прекратяване на огъня в Сирия, като Москва оказва помощ на Дамаск срещу терористични групи и предоставя хуманитарна помощ на страната.

Русия провежда учение с 25 кораба и 30 самолета в Средиземно море

Русия провежда учение с 25 кораба и 30 самолета в Средиземно море

До 8 септември упражняват противовъздушни, анти-подводни и анти-минни способности