Руското министерство на отбраната коментира, че САЩ, Великобритания и Франция се готвят да извършат въздушно нападение срещу Сирия под предлог, че правителството в Дамаск употребява химически оръжия, съобщава PressTV.

Говорителят на министерството Игор Конашенков обяснява, че група екстремисти, обучени от частна британска военна компания за работа с отровни материали, вече са пристигнали в северозападната провинция Идлиб в Сирия.

"За да извършат предполагаемата "химическа атака" в град Джиср ал-Шугур в провинция Идлиб, бойци от групата Тахрир ал-Шам са доставили хлор ... в селище на няколко километра от града", допълва Конашенков.

Руският генерал предупреждава още, че евентуална атака с газ в Сирия ще бъде последвана от Западна атака срещу арабската държава.

"Тази провокация с активното участие на британските специални служби ще послужи като друг претекст за САЩ, Великобритания и Франция да извършат ракетна атака срещу сирийското правителство и икономически съоръжения", добавя той.

Конашенков отбелязва, че американският разрушител USS ​​The Sullivans, въоръжен с 56 ракети е пристигнал в Персийския залив, а бомбардировач на САЩ В-1В, превозващ 24 ракети AGM-158 JASSM е в базата Ал Удеид в Катар.

"Действията на западните държави, независимо от публичните им изявления, са насочени към още едно рязко влошаване на ситуацията в Близкия изток и до прекъсване на мирния процес на територията на Сирия".

Военно решение за Идлиб ще предизвика катастрофа, предупреди Чавушоглу в Москва

Военно решение за Идлиб ще предизвика катастрофа, предупреди Чавушоглу в Москва

Това ще доведе до "хуманитарна катастрофа"

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън е предупредил руския си колега Николай Патрушев, че Вашингтон е готов да предприеме силни военни действия срещу Сирия, ако се използва химическо оръжие в Идлиб.

На 14 април САЩ, Великобритания и Франция започнаха координирана ракетна атака срещу обекти и изследователски съоръжения близо до Дамаск и Хомс с цел да парализира способността на сирийското правителство да произвежда химикали.

Атаката бе една седмица след предполагаема газова атака срещу град Дума. Както Дамаск, така и Москва обвиняват доброволците - "Бели каски", че са подготвили и инсценирали атаката с химическо оръжие в Дума.

САЩ: Русия „затъна” в Сирия, Иран трябва да напусне

САЩ: Русия „затъна” в Сирия, Иран трябва да напусне

САЩ не искат промяна на правителството на Иран

По време на пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Москва в петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че двете страни могат да си сътрудничат за разделянето на "терористите" в Идлиб от опозиционни групи.

"Военно решение там ще предизвика катастрофа. Не само за региона на Идлиб, но и за бъдещето на Сирия, това ще предизвика катастрофа, а сблъсъците може да продължат дълго време", коментира Чавушоглу.

Лавров допълни, че положението в Идлиб е "сложно" и призова за отделяне на бойците от опозиционните групи.

САЩ възродиха Втори флот за сдържане на Русия в Северния Атлантик

САЩ възродиха Втори флот за сдържане на Русия в Северния Атлантик

Втори флот е създаден през 1950 г. и бе закрит през 2011 г.