Американски специалисти са обучавали екстремисти в Сирия, които са се готвели да извършват терористични атаки в град Палмира. Това обявиха от руското военно министерство и уточниха, че са получили информацията от бойци, пленени от сирийската армия.

Задържаните екстремисти са заявили, че са от групировката "Лъвове на източната армия", която е свързана със Свободната сирийска армия, твърдят от руското военно ведомство.

Около 500 бойци се намирали в лагера на екстремистите, който се намира в близост до военната база Ал Танф, в която са разположени сили на международната коалиция, ръководена от САЩ.

Екстремистите е трябвало да извършат "серия от терористични атаки в района на Палмира" и да осигурят преминаването на около 300 бойци, за да овладеят града в рамките на следващата седмица, допълниха от министерството. Един от пленените екстремисти е заявил, че са били обучавани от американски инструктори и че групировката е получавала оръжия и боеприпаси от американската база.

Базата "Ал Танф" се намира близо до бежанския лагер Рукбан, в който се намират около 60 хил. жени и деца от градовете Ракка и Дейр ез Зор.