Пентагонът не разполага с никакви доказателства, които да предполагат, че опозиционните групировки в сирийската провинция Идлиб биха могли да използват химически оръжия. Това обяви американският военен министър Джим Матис въпреки твърденията на Русия за противното, съобщава "Франс прес".

Говорейки пред журналисти по време на посещението си в Индия, Матис отхвърли твърденията, че САЩ могат да подпомогнат извършването на химическа атака, след това да обвинят Русия и сирийския режим за нея и да използват това като предлог за извършването на въздушни удари.

САЩ предупредиха Асад да не използва химически оръжия в Идлиб

САЩ предупредиха Асад да не използва химически оръжия в Идлиб

Ще отговорят подобаващо на такава атака

Американските военни вече два пъти извършиха удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад след две атаки с химически оръжия, като последните удари бяха извършени в средата на април, като в тях се включиха Франция и Великобритания.

"Не разполагаме с никаква разузнавателна информация, която да показва, че опозицията има някакъв химически капацитет", подчерта Матис.

В информации на руските медии се съобщава за изявления от руското военно министерство, в които се твърди, че екстремистите от групировката "Тахрир ал Шам" се подготвяли да извършат "провокация", като за целта са отвлекли 44 деца, които щели да ги използват за химическа атака, която да припишат на Русия.

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Районът е "гнездо на тероризма", армията на Сирия се готви да разреши този проблем

Матис е отказал да коментира, дали Пентагонът вижда някакви признаци, че сирийският режим може да се готви да използва химическо оръжие в Идлиб. "Предпочитам да не отговарям точно сега. Но сме много бдителни", посочил американският военен министър.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп предупреди Асад да не напада "безразсъдно" Идлиб.