Русия очаква САЩ да предоставят доказателства по дипломатически канали за твърденията, направени по-рано от Вашингтон, че сирийското правителство планира атака с химически оръжия в Идлиб. Това подчерта говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии.

САЩ предупреждават: Асад се готви да използва химически оръжия в Идлиб

САЩ предупреждават: Асад се готви да използва химически оръжия в Идлиб

Има "много доказателства"

По-рано новият пратеник на САЩ за Сирия Джим Джефри заяви, че има "много доказателства", че сирийските правителствени сили се подготвят да използват химически оръжия в последния анклав, контролиран от бунтовниците в страната. След твърденията сирийският външен министър и вицепремиер Уалид Муалем увери, че страната му е унищожила запасите си от химическо оръжие с помощта на Вашингтон.

Захарова също така заяви, че Москва е решена да поддържа ядреното споразумението с Иран съвместно с други страни. По думите ѝ, споразумението остава ефективен начин за надзор и контрол на ядрените дейности на Иран.

Сирия унищожила целия си химически арсенал с помощта на САЩ

Сирия унищожила целия си химически арсенал с помощта на САЩ

Това твърдят сирийските власти

"Подходът на Техеран потвърждава намерението му да поддържа споразумението живо, което Русия напълно подкрепя", коментира Мария Захарова, добавяйки: "Продължаваме да работим активно за запазването на ядреното споразумение, включително сътрудничеството с другите страни по споразумението."

Захарова подчерта, че "Иран е най-контролираната страна в света от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", добавяйки, че ръководителят на организацията също "още веднъж потвърждава стриктното спазване от страна на Иран на задълженията му по споразумението".

По-рано САЩ решиха да се оттеглят от ядреното споразумение и да възстановят санкциите срещу Ислямската република.