Мсква обеща на Анкара, че кюрдските сили няма да бъдат в сирийските територии до границата, докато силите на Башар Асад се придвижат на север, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс" и БиБиСи.

Русия "обеща, че PKK или YPG няма да бъдат от другата страна на границата. Ако Русия, придружена от сирийската армия, премахне елементите на YPG от региона, ние няма да се противопоставим на това."

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин проведе разговори в четвъртък с руска делегация, водена от Александър Лаврентьев, пратеник на Москва за Сирия. Разговорите са фокусирани върху операцията "Извор на Мир", както и най-новата ситуация в Идлиб и Манбиж. Страните се съгласиха да продължат сътрудничеството си, за да се справят със заплахата за териториалната цялост на Сирия, породена от терористични групи.

Разговорите с руснаците са на фона на посещение на вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео в Анкара, за да обсъдят турската операция.

Тръмп обяви, че е "добре", ако Сирия получи помощ от Русия, кюрдите не били ангели

Тръмп обяви, че е "добре", ако Сирия получи помощ от Русия, кюрдите не били ангели

"Стратегически брилятно" било решението му да изтегли американските войници от пограничните райони в Сирия

Регионът е важен за Турция, "това не е етническо прочистване, а операции за борба с тероризма", обяснява Чавушоглу.

"Това не е усилие за промяна на демографията на страната или региона. Именно YPG/PKK променя демографските данни. Води се черна пропаганда. Въпреки това, независимо от твърденията, президентът Ердоган е много чувствителен".

"Никой не може да каже, че сме нападнали цивилни. Никой не е по-чувствителен по отношение на хуманитарните въпроси от нас ... Нашата операция е ограничена и сдържана. Насочваме се само срещу терористи. Имаме достатъчно разузнаване. Знаем къде са".

"Тази терористична организация използва САЩ, Русия и режима. Те са изключително заинтересовани. Те могат да използват всеки за свои интереси. Русия предава съобщения между Дамаск и Анкара", допълва Чавушоглу. 

Турция: Терористи в Сирия могат да използват химическо оръжие, за да обвинят Анкара

Турция: Терористи в Сирия могат да използват химическо оръжие, за да обвинят Анкара

"Ние нямаме химическо оръжие, това е добре известен факт"

Говорителят на външното министерство на Русия заяви, че Сирия трябва да получи контрол над границата си с Турция като част от всяко уреждане на конфликта в региона.

"Убедени сме, че дългосрочната стабилност и сигурност в този регион на Сирия, както и в страната и Близкия изток като цяло, е възможна само въз основа на суверенитета и териториалната цялост на Сирия", коментира Мария Захарова.

"Това означава, че на легитимното сирийско правителство трябва да бъде предоставен последен контрол върху цялата национална територия, включително контрол върху граничните райони с Турция".

Ердоган подкрепя войските на Асад в Манбиж, ако терорът спре

Ердоган подкрепя войските на Асад в Манбиж, ако терорът спре

Според него не Турция, а Западът игнорира цивилните загуби и не говори за тях