Известен чеченски блогър е оцелял при опит за покушение в Полша, като това е последната от поредица атаки срещу дисиденти, живеещи в изгнание в Европа, съобщава "Гардиън".

Тумсо Абдурахманов публикува видео, показващо го раздърпан и дишащ тежко, застанал над окървавеното тяло на друг мъж. "Кой те изпрати? Откъде дойде?", пита Абдурахманов, преди да покаже чук, който той казва, че е използван от мъжа при опита за убийство.

Руската ФСБ с основна роля за убийството на грузинеца в Берлин

Руската ФСБ с основна роля за убийството на грузинеца в Берлин

Предполагаемият убиец е задържан от германските власти. Той е пътувал с руски паспорт

Раненият мъж, лежащ на земята, чийто глас е приглушен, отговаря, че е дошъл "от Москва" и казва: "Те разполагат с майка ми." Засега няма коментар от полските власти.

Чеченската правозащитна организация Vayfond, чието седалище е в Швеция, определи нападението като опит за убийство.

Братът на Абдурахманов - Мохамед, каза пред сайта "Кавказки Узел", че Абдурахманов е бил приет в болница под полицейска охрана с не толкова сериозни наранявания след атаката в Полша. Нападателят също е бил хоспитализиран.

Абдурахманов е един от най-видните и известни критици на Рамзан Кадиров, ръководителя на Чечня, която е република в състава на Руската федерация. Той напуска Чечня през 2015 г. след заплахи от чеченско официално лице, свързано с Кадиров.

Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал поне един съучастник

Убиецът на грузинеца Хангошвили в Берлин е имал поне един съучастник

Пристигнал непосредствено преди убийството…

След като му е било отказано убежище в Грузия, Абдурахманов се премества в Полша, където е живял на неразкрито място, докато се е опитвал да кандидатства за убежище. Молбата е била отхвърлена от вътрешното министерство на Полша през 2018 г.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикува това решение, като настоя, че Абдурахманов ще бъде поставен "пред много реален риск от изтезания", ако бъде депортиран обратно в Русия.

Атаката срещу Абдурахманов идва след поредица от убийства на други известни противници на чеченското правителство в Европа.

Известен чеченски блогър брутално убит във Франция

Известен чеченски блогър брутално убит във Франция

Той е бил отявлен критик на Кадиров

На 23 август 2019 г. Зелимхан Хангошвили, грузински гражданин от чеченски произход, беше застрелян в центъра на Берлин. Хангошвили се е сражавал във втората чеченска война срещу руските сили в началото на 2000-те.

Разследване на британската разследваща група Bellingcat, германското списание Der Spiegel и руския разследващ сайт The Insider идентифицира заподозрения извършител като Вадим Кръсников, член на елитния руски отряд за специални операции "Вимпел". Разследването заключи, че убийството на Хангошвили "е било планирано и организирано от руската специална служба ФСБ".

Москва отрече всички обвинения за участие в покушенията.

Кадиров ръководи Чечня, откакто баща му Ахмат беше убит при бомбен атентат в Грозни през 2004 г. Кремъл го хвали, че е донесъл стабилност в района след ислямисткия бунт, последвал двете постсъветски войни. Ала правозащитни организации твърдят, че това е станало за сметка на ужасяващи злоупотреби, включително убийства и отвличания.

Чеченец застреля грузински командос в Берлин

Чеченец застреля грузински командос в Берлин

Той го е нападнал в гръб, след което е избягал с велосипед