Словакия подписа споразумение в събота, според което Чешката република и Полша ще охраняват небето й, а Братислава ще изведе своите произведени в СССР МиГ-29 от експлоатация, потенциално подготвяйки старите самолети за изпращане в Украйна, предава Ройтерс

Словакия заяви, че е готова да изпрати 11-те изтребителя МиГ-29 в Украйна, чиято армия отдавна разчита на оборудване от съветската ера и която призова за повече доставки от страните от НАТО, за да повиши способността да се съпротивлява на руските сили.

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над каза пред репортери на авиошоу в събота, че Братислава остава готова да изпрати самолетите в съседна Украйна, но все още не е постигнато споразумение.

"Има политическа воля и има смисъл да се помогне на тези, които се нуждаят от помощ", каза Над. "Възможността е на масата и след като има споразумение, ще Ви информираме."

Словакия вече е дарила системи за противовъздушна отбрана С-300, военни хеликоптери Ми, самоходни гаубици и ракети за залпов огън "Град". Тази седмица Братислава заяви, че ще изпрати 30 верижни пехотни бойни машини БВП-1.

Над, който оцени МиГ-овете на около 300 милиона евро (299 милиона долара), каза, че Словакия ще търси известна финансова или материална компенсация за своите дарения в подкрепа на модернизацията на своята армия.

Съгласно споразумението от събота, Чешката република и Полша ще охраняват небето от септември, докато Словакия очаква доставка на 14 нови изтребителя F-16, произведени в САЩ. Сделката за F-16 беше подписана през 2018 г., а самолетите трябва да бъдат доставени през 2024 г.

Словакия купува бронирана техника за 1,6 млрд. евро от Швеция

Словакия купува бронирана техника за 1,6 млрд. евро от Швеция

Договорът е за 152 гъсенични бойни машини CV90 за пехотата