Чехия и Словакия не подкрепят черновата на заключенията за разширяването на ЕС приета от Европейския съвет, защото текстът съдържа "концепцията за фалшификация на историята" - това се казва в съвместно изявление на министрите на външните работи на двете страни, цитирано от БНР.

Двете страни изразяват дълбоко разочарование, че преговорните рамки за Северна Македония, както и за Албания, не бяха приети, се казва още в съвместното изявление.

Чехия определи българските искания към Северна Македония като "вредни" за процеса на разширяване на Европейския съюз. Пред македонското издание на "Дойче веле" от чешкото Министерството на външните работи на Чехия са заявили, че споровете между Скопие и София трябва да се решават между двете държави, без да бъдат част от преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Прага смята, че окончателният текст трябва да бъде одобрен на следващия Европейски съвет.

Вчера Чeхия и Cлoвaкия блокираха прoeктодокумент на Съвета на ЕС за рaзширявaнeтo, с което не беше одобрена рамката за преговори за членство не само със Северна Македония, но и с Албания.

Чехия и Словакия блокираха заключенията на ЕС, посочващи важността на договора между Северна Македония и България

Чехия и Словакия блокираха заключенията на ЕС, посочващи важността на договора между Северна Македония и България

Не са се аргументирали...

България, от своя страна, заяви наскоро, че няма нищо против преговорите с Албания, но не прие рамката за Северна Македония с аргумент, че Скопие не изпълнява двустранния Договор за добросъседство. Българското Министерство на външните работи изрази съжаление, че "заключенията на Съвета на ЕС по процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави-членки".

"Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония", уточниха от министерството.