Чешката република ще използва част от лихвите, спечелени от руски активи, замразени в Европейския съюз, за ​​да закупи повече боеприпаси с голям калибър за Украйна, съобщи чешкото министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Западните държави блокираха суверенни руски активи на стойност около 300 милиарда долара, след като Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Държавите от ЕС вземат лихвите, спечелени от активите - които включват облигации и други ценни книжа, закупени от Руската централна банка - и ги влагат във фонд на ЕС за подпомагане на Украйна, докато се бори с руската инвазия.

Първата партида снаряди, закупени в рамките на "чешката инициатива", пристигна в Украйна

Първата партида снаряди, закупени в рамките на "чешката инициатива", пристигна в Украйна

Става въпрос за десетки хиляди единици 155 мм боеприпаси, които бяха финансирани от Германия и прехвърлени на украински партньори

Правителствата на ЕС се съгласиха през юни да използват 1,4 милиарда евро (1,5 милиарда долара) печалби, генерирани от активите, за закупуване на оръжие и плащане на други видове подкрепа за Украйна.

Чешкото министерство на отбраната каза, че част от тези пари ще бъдат използвани за усилие, което води за закупуване на артилерийски боеприпаси за Украйна по целия свят, финансирано от западни партньори.

През юни Украйна получи първата си пратка по инициативата и доставките продължават всеки месец, казаха чешки служители.

"Това е уникална възможност за бърза и ефективна подкрепа на Украйна", се казва в изявление на министерството.

Кремъл нарече плана за използване на спечелените лихви от замразени руски активи за финансиране на военна помощ за Украйна "кражба" и заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу всеки, който участва в решението.

Чехия стартира втори проект за закупуване на боеприпаси за Украйна

Чехия стартира втори проект за закупуване на боеприпаси за Украйна

Прага предлага пет чешки фирми да произведат боеприпасите