Първата партида снаряди, закупени в рамките на "чешката инициатива", беше доставена в Украйна, пише руската служба на Би Би Си.

"Това са десетки хиляди единици 155 мм боеприпаси, които бяха финансирани от Германия и прехвърлени на украински партньори през втората половина на юни. Това е първата част от общото количество от 180 хиляди единици боеприпаси, финансирани от германския принос", каза чешкият министър на отбраната Яна Чернохова на съвместна пресконференцияс министър-председателя Петер Фиала.

Чешкият проект включва закупуване на снаряди за Украйна от складове в "трети страни" с пари, дарени от съюзниците в НАТО и ЕС. Прага действа като инициатор и посредник, използвайки старите си връзки в търговията с оръжие. В инициативата участват 18 държави.

"Вчера, по предложение на министъра на отбраната, правителството единодушно одобри участието на Чешката република в инициативата на стойност 865 775 000 крони (приблизително 35 милиона евро). Отпуснатите пари ще бъдат изразходвани за закупуване на боеприпаси от местен доставчик, тоест от чешката компания STV GROUP", каза министър-председателят Петер Фиала, като добави, че точните обеми и срокове на доставките не могат да бъдат разкрити от съображения за сигурност.

"Когато му дойде времето, ще информираме обществеността", добави той.

По-рано чешкият премиер съобщи, че неговото правителство е подписало договори за 180 хиляди снаряда и преговаря за закупуването на още 300 хиляди.

Германия ще обучава повече новобранци от украинската армия

Германия ще обучава повече новобранци от украинската армия

Ако Киев върне част от допълнителното военно образование обратно в Украйна