Повече новобранци от украинската армия може да получат основно обучение в Германия от следващата година. Това обяви генерал-лейтенант Андреас Марлоу, ръководител на командването на ЕС за специално обучение близо до Берлин, съобщава "Ройтерс".

Това ще е възможно, ако Киев върне част от допълнителното военно образование обратно в Украйна.

Необходимостта от военнослужещи нараства на фона на продължаващата война с Русия.

"Получихме повече искания за обучение, докато Украйна продължава мобилизацията, по-специално за основно обучение, което се извършва главно от Великобритания", уточни Марлоу.

Това вероятно ще засегне колективното обучение - включващо цели роти или батальони - провеждано досега в Германия и което следва основното обучение, поясни той.

Украйна е подложена на натиск да мобилизира още военни, тъй като 27-месечната война продължава, а се записват все по-малко доброволци.

Киев има за цел сам да се справи с по-голямата част от обучението, за да опрости логистиката и да позволи на войските да бъдат на разположение на бойното поле при по-кратко предизвестие, обясни Марлоу. Испания провежда известно обучение за украинските войници, както и Полша.

Повече от 11 000 украински военни се обучават в чужбина

Повече от 11 000 украински военни се обучават в чужбина

26 държави се присъединиха към "тренировъчната коалиция"

Специалното командване на Марлоу е част от военна мисия на Европейския съюз, създадена през 2022 г. за обучение на около 60 000 украински войници в различни умения до средата на ноември 2024 г. Целта е да се осигури помощ за Киев в борбата му с руската инвазия.

В Германия инструктори от 14 страни обучават войници да работят с танкове или системи за противовъздушна отбрана като Patriot и IRIS-T. Обучават се съща снайперисти, инженери, парамедици и оператори на дронове, а ИТ експерти учат как да отблъскват хакери.

Марлоу заяви, че не очаква подобно специализирано обучение да се прехвърли в Украйна, тъй като това изисква наличието на оръжия и определена инфраструктура, като симулатори.

Киев се надяваше да върне колективното обучение обратно в страната, отчасти защото преподаването на оперативна доктрина се извършва по-лесно от украинците и за да ускори разполагането на нови войски, посочи той.

"Киев ще разполага с готови за използване войски много по-бързо, отколкото ако те бъдат обучавани в Германия или Испания".

Украински войници започнаха обучение на американски танкове в Германия

Украински войници започнаха обучение на американски танкове в Германия

Войниците са разделени на две групи

По време на извънредни ситуации имаше по-малка нужда да се извеждат войници, които са завършили основно обучение, където новобранците се учат как да боравят с щурмова пушка или да оказват първа помощ, заяви Марлоу, "тъй като така или иначе все още не са напълно готови за действие".

Основното обучение в Германия обикновено отнема три месеца, но за украинците е съкратено до шест седмици поради войната.

Опитът на Киев да върне военното обучение обратно в Украйна може да породи дискусии сред съюзниците от НАТО, като Франция и Литва, за изпращане на военни инструктори там.