Близо 400 украински войници са започнали да се обучават на американски танкове M1 Abrams в Германия, съобщава New York times.

Вестникът се позова на говорител на Пентагона.

Войниците са разделени на две групи, като едната група се фокусира върху медицинските умения и обучението за боравене с огнестрелно оръжие, докато другата група се обучава на зареждане с гориво и поддръжка на танковете.

Обучението включва използването на приблизително 31 танка M1 Abrams, които бяха изпратени в Германия специално за тази програма.

САЩ ще дадат на Украйна 31 танка. Според Байдън доставката ще отнеме време, но САЩ скоро ще започнат да обучават украинските военни за тяхната експлоатация.

САЩ ще дадат на Украйна 31 танка. Според Байдън доставката ще отнеме време, но САЩ скоро ще започнат да обучават украинските военни за тяхната експлоатация.

В Обединеното кралство през 2021 г. решиха да извадят от експлоатация 77 "Чаланджър 2" от останалите 225 танка в експлоатация, за да могат потенциално да бъдат изпратени в Украйна.

Съседна Полша вече закупи 250 модернизирани M1A2 и подписа договор за 116 M1A1 в началото на януари. Ако Украйна получи танкове "от завода", тогава може да се предположи, че това ще бъдат по-модерни версии на версията "Ейбрамс" M1A2+.

FV4034 "Чаланджър 2" е различен от другите два танка, обещани на Украйна. Първо, той е създаден след "Леопард 2" и M1 "Ейбрамс". Американските и германските танкове са резултат от работата на инженерите в разгара на Студената война - производството им започва съответно през 1980 и 1979 година. Британският танк е създаден през 90-те години на миналия XX век и влиза в експлоатация в края на десетилетието.