Ръководената от Чехия инициатива за ускоряване на доставките на боеприпаси за Украйна събра 1,6 милиарда евро, като първите доставки трябва да пристигнат до дни. Това заяви чешкият премиер Петр Фиала във вторник на пресконференция в Прага.

След като прие премиера на Украйна Денис Шмигал и лидерите на някои съюзници на Европейския съюз (ЕС), Фиала каза, че първите доставки от инициативата, която осигурява доставки извън ЕС, ще се осъществят през юни.

"Първите десетки хиляди боеприпаси от 155 mm (калибър) ще бъдат доставени през юни", каза Фиала. Украйна може да очаква първата доставка през следващите дни.

Украйна настоява западните съюзници да увеличат военната помощ, за да й помогнат да отблъсне руските сили, вече в третата година от тяхното нахлуване.

Чехите, чрез екип от правителствени служители и частни компании, работят за доставяне на боеприпаси от цял ​​свят.

Фиала каза, че събраните досега пари са дошли от 15 членки на ЕС и НАТО, без да дава подробности.

Припомняме, че няколко държави поеха обещания през последните месеци.

Германия обеща през април, че ще подкрепи Украйна със 180 000 артилерийски снаряда като принос към чешкия план на цена от 576 милиона евро.

"Нуждаем се от тях (мунициите) на фронтовата линия възможно най-скоро", каза Шмигал. Втората област на днешната дискусия е предоставянето на Украйна на системи за противовъздушна отбрана, за да осигурим нашето небе. Нуждаем се, като минимум, от седем системи Patriot и модерни бойни самолети също възможно най-скоро."

В разговорите в Прага участваха още холандският премиер Марк Рюте, датският премиер Мете Фредериксен, латвийският премиер Евика Силина и полският президент Анджей Дуда.

Дуда каза, че Полша е готова да помогне с транспортирането на боеприпаси до съседна Украйна като част от инициативата, ръководена от Чехия.

Чехия отпуска десетки милиони евро за купуването на снаряди за Украйна

Чехия отпуска десетки милиони евро за купуването на снаряди за Украйна

Първите доставки се очакват до юни

Също във вторник Холандия заяви, че ще достави части от система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна и преговаря с други страни, за да сглоби цялостна система.

Фиала, в забележки по-рано през деня, също повтори позицията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като каза, че западните страни трябва да премахнат ограниченията, които забраняват на Украйна да използва дарени оръжия за удари по руска територия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза преди днешната среща на министрите на отбраната на ЕС в Брюксел, че Украйна трябва да може да използва оръжия, доставени от Запада, за да нанася удари по "легитимни цели" на руска територия, в противен случай ръцете на въоръжените сили на Украйна са вързани и те не могат да се защитават ефективно.

Според ръководителя на НАТО е време да се преразгледат тези ограничения.

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Съюзът да се договори за по-голяма роля за помощ за Украйна, предлага генералният секретар на НАТО

Руският президент Владимир Путин във вторник коментира думите на Столтенберг за премахване на забраната Украйна да използва западни оръжия за удари по цели в Русия.

"Ако той (Столтенберг) говори за възможността да се нанесе удар по руска територия с високоточни далекобойни оръжия, той, като човек, който ръководи военно-политическа организация, въпреки че е цивилен като мен, но все пак трябва да знае, че високоточното оръжие с голям обсег не може да се използва без средства за космическо разузнаване", каза Путин след посещението си в Узбекистан.

Според него, в случай на такива ударни системи като Storm Shadow, изборът на целта и полетната мисия ще се извършват "без присъствието на украински военен персонал".

"Кой прави това? Това се прави от тези, които произвеждат и тези, които уж доставят тези ударни системи на Украйна. Като цяло може да се случи и става без участието на украински военнослужещи", каза руският лидер.

ФСБ: НАТО планира ядрени удари срещу Русия

ФСБ: НАТО планира ядрени удари срещу Русия

Москва става все по-загрижена от увеличаването на дейностите на НАТО близо до руската граница

Шеф на разузнаването на ФСБ обвини страните от НАТО, че се готвят да нанесат ядрени удари на руска територия, докато напрежението между Креьмъл и Алианса продължава да нараства, пише "Нюзуик".

Генерал Владимир Кулишов, който ръководи граничната служба на главната руска разузнавателна агенция, каза пред държавната информационна агенция РИА Новости, че Москва е загрижена от увеличаването на дейностите на НАТО близо до руската граница.