Шеф на разузнаването на ФСБ обвини страните от НАТО, че се готвят да нанесат ядрени удари на руска територия, докато напрежението между Креьмъл и Алианса продължава да нараства, пише "Нюзуик".

Генерал Владимир Кулишов, който ръководи граничната служба на главната руска разузнавателна агенция, каза пред държавната информационна агенция РИА Новости, че Москва е загрижена от увеличаването на дейностите на НАТО близо до руската граница.

"Разузнавателните дейности на НАТО се увеличават близо до руската граница", каза той пред агенцията, както и "интензивността на оперативната и бойна подготовка на войските на Алианса".

"Разработват се сценарии за водене на бойни действия срещу Руската федерация, включително и за нанасяне на ядрени удари на наша територия", каза той.

Коментарите на Кулишов идват на фона на скок в ядрените позиции от страна на Русия, като президентът Владимир Путин този месец нареди на армията си да тренира разполагането на тактически ядрени оръжия.

ISW: Руските ядрени учения - част от операция за контрол върху Запада

ISW: Руските ядрени учения - част от операция за контрол върху Запада

Това е ключов елемент за хибридна война - тактика, която разчита противникът доброволно да предприеме действия, които са изгодни за Русия

Успоредно със засилената ядрена реторика, Кремъл и неговите пропагандисти представят пълномащабното нахлуване в Украйна като прокси война между Москва и Запада, като често критикуваха военната помощ на членовете на НАТО за Киев.

Откакто Путин започна войната, Алиансът се разшири с две нови членки - Швеция и Финландия. Това доведе до превръщането на Балтийско море в "езеро на НАТО," въпреки присъствието на руския ексклав Калининград.

Москва беше обвинена, че се държи провокативно спрямо членовете на НАТО около Балтийско море, като наскоро Литва реагира гневно на документ на руското правителство, призоваващ за коригиране на морските граници във Финския залив. Вилнюс каза, че страните от НАТО по източния фланг на Алианса ще използват дронове, за да укрепят защитата си срещу "неприятелски страни".

Президентът на САЩ Джо Байдън е сред западните лидери, които предупредиха, че Путин може в крайна сметка да нападне страна от НАТО, твърдение, което руският лидер отхвърли като "глупости", докато дебатът продължава да бушува каква роля трябва да играе Алиансът във войната.

Тъй като Москва този месец започна офанзива в района на Харков в Украйна, Киев се моли на Вашингтон да му позволи да използва доставени от САЩ оръжия, за да удари руска територия.

Кремъл осъди призива на Столтенберг Украйна да използва западно оръжие в Русия

Кремъл осъди призива на Столтенберг Украйна да използва западно оръжие в Русия

"НАТО флиртува с военна риторика и изпада във военен екстаз", заяви Песков и добави, че руските военни знаят какво да правят.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг се включи в дебата, като каза пред The ​​Economist , че отказът на Киев да използва тези оръжия "срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за тях да се защитават".

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред вестник "Известия" , че коментарите на Столтенберг показват как "НАТО увеличава степента на ескалация, НАТО флиртува с военната реторика".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не изключва възможността да изпрати войски в Украйна в случай на искане от Киев.

И Полша не изключва изпращането на войски в Украйна

И Полша не изключва изпращането на войски в Украйна

Повечето страни в НАТО изключват изпращането на войски