Кремъл продължава с "дрънкане" на ядрено оръжие - така, че да съвпадне с основните политически дискусии на Запад. Това е част от кампания за контрол на Кремъл, за да повлияе на западните решения. Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 21 май, че ракетните подразделения на Южния военен окръг (ЮВО) са започнали първия етап от учения с нестратегически (тактически) ядрени оръжия.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските въздушно-космически сили също ще упражняват балистични ракети "Искандер" и аеробалистични ракети "Кинжал". Руското МО обяви подготовката за тези учения на 6 май.

Известен блогър, награждаван от Кремъл, изрично обвърза ученията с опитите на Кремъл да повлияе на решенията на Запад. Това се отнася особено за неотдавнашните дискусии относно ограниченията върху използването на предоставени оръжия на Украйна за удари по военни цели в Русия. Така се потвърждава и оценката на ISW, за която напомня Институтът в днешния си анализ на войната в Украйна.

Това е ключов елемент за хибридна война - тактика, която разчита противникът доброволно да предприеме действия, които са изгодни за Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски повтори пред New York Times (NYT) на 20 май, че Русия в момента се радва на убежище на руска територия, от което да нанася удари с ракети и планиращи бомби срещу Украйна и да започне настъпателни операции със сили, струпани в международната гранична зона. Какъвто е случаят с продължаващата ограничена руска офанзива в северната част на Харковска област.

Украйна: Петима души са пострадали при нощния удар по Харков

Украйна: Петима души са пострадали при нощния удар по Харков

Свалени са общо 28 от 29 дрона, изстреляни от Русия срещу Украйна

ISW продължава да оценява, че политиките на САЩ и Запада, ограничаващи Украйна да нанася удари по военни цели в Русия, сериозно компрометират способността да се защитава срещу настоящите руски настъпателни операции. Операции в северната част на Харковска област, или всяка област по протежение на международната граница, където руските сили могат да изберат да проведат офанзива операции в бъдеще.

Зеленски посочи, че ограничената руска офанзива в Северна Украйна постига целта си да отвлече вниманието от интензивните руски настъпателни операции в Източна Украйна. Зеленски заяви в интервю за "Ройтерс", публикувано на 20 май, че ситуацията в северната част на Харковска област вече е стабилна, но че "никой" не обръща внимание на вълната от руски настъпателни операции в Донбас в Часов Яр (Бахмут), Покровск (Авдеевка) и Курахово (западно от град Донецк).

Зеленски заяви, че ситуацията в северната част на Харковска област е стабилна от около седмица. Това е в съответствие със забавящия се темп на руския напредък в направленията Липци (северно от град Харков) и Вовчанск след първите няколко дни на сравнително бърз тактически напредък.

Руските сили наскоро засилиха опитите за превземане на важния от оперативна гледна точка град Часов Яр западно от Бахмут, тъй като темпото на операциите в северната част на Харковска област намаля, подчертавайки как усилията в северната част на Харковска област имат за цел да изтеглят и коригират украинските сили и да създават възможности за руските сили другаде в театъра.

Както ISW постоянно съобщава, най-непосредствената перспектива на руските сили остава Часов Яр, преди американската военна помощ да пристигне на фронтовите линии в мащаб.

Русия задържа началник на управление в МО

Русия задържа началник на управление в МО

През последния месец бе задържан зам.-министър, а ден по-рано бе сменен министърът

Руските власти наскоро арестуваха бившия командир на 58-а общовойскова армия генерал-майор Иван Попов по обвинения в измама. Попов до голяма степен отговаря за руската отбрана срещу украинската контранастъпление през лятото на 2023 г. в западната Запорожка област.

235-ти гарнизонен военен съд съобщи, че властите са арестували Попов на 17 май за измама в големи размери и ще го държат в ареста за два месеца.

Адвокатът на Попов заяви, че властите са разследвали случая осем месеца, преди да го арестуват.

Известен руски блогър, който твърди, че е знаел за ареста преди да бъде официално обявен, написа, че властите са обвинили Попов в измама на стойност 100 милиона рубли (около 1,1 милиона долара). Попов е участвал в продажбата на 2000 тона метални изделия, предназначени за изграждането на укрепителни съоръжения в зоната на отговорност на 58-ма ГВА в запорожско направление.

Избрани руски блогъри реагираха, като похвалиха Попов като компетентен и уважаван военен командир и изразиха надежда, че властите ще му позволят да се върне на военна служба.

Началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов уволни Попов през юли 2023 г., след като изрази опасенията си относно необходимостта от ротации на войските в западната Запорожка област на фона на украинската контранастъпление през лятото на 2023 г. Попов твърди в изтекло аудио, че бившият руски министър на отбраната Сергей Шойгу го е уволнил заради постоянни оплаквания относно проблемите в западната Запорожка област.

Кремъл вероятно използва модела на последните арести на високопоставени служители по обвинения в корупция в руското МО, за да прикрие истинските причини за наказанието на Попов почти 10 месеца след конфликта му с руското военно командване и последвалото освобождаване от командната му длъжност. Руските власти вероятно не са искали да накажат публично Попов през юли 2023 г. от страх от прилив на обществена подкрепа за компетентния командир. Кремъл също така вероятно не е искал да привлече вниманието към проблемите в руското военно командване след бунта на групата Вагнер през юни 2023 г.

Арестът на Попов идва след многобройни скорошни арести на високопоставени служители на Министерството на отбраната по обвинения в корупция, за които се твърди, че са близки до Шойгу.

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май съдът ще гледа жалбата му

Сателитни изображения показват, че украинските сили вероятно са повредили малкия ракетен кораб "Циклон" на руския Черноморски флот (ЧФ) в окупирания Севастопол, Крим на 19 май. Сателитни изображения от 20 май показват повредена сграда, спасителен кораб и плаващ кран близо до пристанището, където Циклон беше акостирал на 17 май.

Украински и руски източници съобщиха на 20 май, че украинските сили на 19 май са ударили руския малък ракетен кораб от клас "Циклон Карахут" (проект 22800) в Севастополския залив с три осигурени от САЩ ракети ATACMS.

Говорителят на Южното оперативно командване на Украйна и ВМС капитан трети ранг Дмитро Плетенчук заяви на 21 май, че в Черно море няма повече руски кораби от клас Каракурт след украинския удар срещу Циклон на 19 май.

Украйна потвърждава за потопения руски боен кораб в Крим

Украйна потвърждава за потопения руски боен кораб в Крим

По време на операция през уикенда

Плетенчук заяви, че "Циклон" е "последният ракетоносец" в окупирания Крим и че руските сили вероятно са преместили всички останал в база в Новоросийск.

Плетенчук заяви, че "Циклон" е в експлоатация само от една година и все още не е нанесъл удар с крилата ракета. Плетенчук заяви, че Русия е планирала да разположи пет кораба от клас "Каракурт" в Черно море, но украинските сили преди това са унищожили "Асколд" през ноември 2023 г., че руските сили са преместили "Амур" и "Туча" от Черно море в Каспийско море и че петият неназован кораб все още се строи в Таганрог, Краснодарски край.