Петима души са пострадали при руския обстрел на Харков в нощта срещу вторник. Общо 28 от 29 дрона камикадзе са били свалени от украинската ПВО в атаката на Русия срещу Украйна тази нощ, съобщава Би Би Си, като се позовава на официални източници.

"Харков. Петима души са ранени в резултат на нощния обстрел. Врагът атакува града с дронове и повреди жилищни сгради, дворни постройки и превозни средства", се казва в изявление на украинското министерство на вътрешните работи.

Губернаторът на харковска област Олег Синегубов съобщи по-рано, че атаки срещу Харков са били извършвани през цялата нощ. "Останките от вражески дронове бяха отбелязани на четири места", пише той в "Телеграм".

По думите му в 02:09 ч. след падане на отломки от дрон са се запалили две частни къщи и гараж, пострадали са 61-годишен мъж, 69-годишна и 72-годишна жена (остра реакция на стрес), а в 7:05 ч. в резултат на удар върху обект на транспортната инфраструктура е ранен 53-годишен мъж.

Държавната служба за извънредни ситуации съобщава и за петима пострадали и две опожарени къщи.

Командващият ВВС на украинските въоръжени сили Николай Олешчук съобщава, че през нощта са били свалени 28 от 29 дрона-камикадзе, изстреляни от руските военни.

В краткото съобщение се казва, че дроновете са свалени над Одеска, Николаевска, Днепропетровска, Харковска, Черкаска и Кировоградска области.

Според съобщенията, получени през нощта, дронове-камикадзе са атакували по-специално град Черноморск близо до Одеса (където е прекъснато електричеството) и Харков.

ISW: Русия постига успехи на фронта и с ограничени сили

ISW: Русия постига успехи на фронта и с ограничени сили

Това се посочва в анализa на Института за изследване на войната