Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия и нейните партньори представляват все по-голяма заплаха за НАТО. Той не пропусна да подчертае, че американската помощ за сигурността на Украйна може да се справи с руската заплаха.

В статия, публикувана в "Уолстрийт джърнъл" на 17 април, Байдън заяви, че Русия засилва атаките си срещу Украйна с военна и несмъртоносна материална подкрепа от Китай, Иран и Северна Корея.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Байдън призова Камарата на представителите на САЩ спешно да приеме помощ за сигурността на Украйна, тъй като украинските сили продължават да се сблъскват с недостиг на боеприпаси и с перспективата да загубят още територии.

Байдън заяви, че ако Русия постигне целта си да подчини и погълне Украйна, тогава руските сили ще се приближат към НАТО.

Байдън подчерта, че подкрепата за Украйна може да попречи на Русия да навлезе в съюзниците на Америка в НАТО и да предотврати участието на САЩ в хипотетична бъдеща конвенционална война между Русия и НАТО.

Според оценката на ISW една руска победа в Украйна би имала опустошителни последици за отбраната на НАТО, докато една украинска победа би направила едно успешно руско нападение срещу Полша или балтийските държави по-трудно и по-рисковано за Русия.

На 17 април Камарата на представителите на САЩ внесе законопроект за допълнителни бюджетни кредити, който ще осигури помощ за Украйна в размер на около 60 млрд. долара, и според информацията ще гласува мярката на 20 април.

Законопроектът за допълнителни бюджетни кредити до голяма степен наподобява предишния законопроект за допълнителни бюджетни кредити, приет от Сената на САЩ, и ще предложи на Украйна 48,3 млрд. долара помощ за сигурността: 23,2 млрд. долара за попълване на запасите от оръжия и оборудване на Министерството на отбраната на САЩ; 13,8 млрд. долара за закупуване на оръжия и боеприпаси за Украйна от американски производители; и 11,3 млрд. долара за продължаване на подкрепата на САЩ за Украйна чрез текущите военни операции на САЩ в региона.

Републиканците в Конгреса обявиха, че дават нови $61 млрд. на Украйна

Републиканците в Конгреса обявиха, че дават нови $61 млрд. на Украйна

Джо Байдън бил готов веднага да подпише закона

Преобладаващата част от предложената помощ за Украйна, ако бъде приета, ще бъде предоставена на американски компании и на американски и съюзнически военни сили.

На 17 април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално потвърди, че руските мироопазващи сили са започнали очакваното си изтегляне от Нагорни Карабах, тъй като руски източници до голяма степен обвиняваха арменското ръководство за завземането на Нагорни Карабах от Азербайджан на фона на продължаващите усилия на Армения да се дистанцира от политическите отношения и отношенията в областта на сигурността с Русия.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (GUR) съобщава, че на 17 април е атакувало руски авиационни средства в Република Мордовия, Република Татарстан и Самарска област.

Източници от ГУР съобщиха на 17 април пред украинското издание "Суспилне", че агентите на ГУР са се насочили към радиолокационна станция S9B6 "Контейнер" в базата на 590-то отделно радиотехническо подразделение в Ковилкино, Мордовия, но не уточниха как ГУР е извършило удара и дали ударът успешно е повредил радиолокационната станция.

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

В Курска област е обявена въздушна тревога

Съобщава се, че радарната станция "Контейнер" има 3000-километров обхват на откриване и 100-километрова височина на засичане и се намира на над 680 км от украинската граница.

Украинските сили нанесоха удар по руско военно летище в окупирания Джанкой, Крим, през нощта на 16 срещу 17 април.

Кримското партизанско движение "Атеш" съобщи, че негови агенти са потвърдили, че ударът е унищожил ракетна система С-400 на летището и е нанесъл сериозни щети на няколко други неуточнени превозни средства.

Руски губернатор: Украйна използва метеорологични балони вместо дронове

Руски губернатор: Украйна използва метеорологични балони вместо дронове

Украински дронове са били свалени в Мордовия и Татарстан

Украински източници публикуваха изображение, на което се съобщава, че след удара са унищожени три пускови установки на С-400.

Руските сили са разположили хеликоптери Ми-8, Ми-25М, Ми-28 и Ка-52 в авиобаза Джанкой, въпреки че ISW все още не е наблюдавала визуални доказателства за повреди по хеликоптерите в резултат на удара от 16 април.