Външното министерство на Чехия привика руския посланик, за да изрази опасения относно използването на руски дипломатически имоти, съобщава "Ройтерс".

Чехия експулсира около 100 руски дипломати миналата година в дипломатически спор заради обвиненията на Прага за руска намеса при взрив в оръжеен склад през 2014 г. Чешкото правителство пък зае една от най-твърдите позиции срещу Москва заради нейното нахлуване в Украйна.

Дипломатическите мисии на територията на чужда държава трябва да спазват не само Виенската конвенция за дипломатическите отношения, но и правилата и законите на приемащата страна, посочва външният министър Ян Липавски.

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

В Русия заговориха за прекъсване на дипломатическите отношения с Чехия

Чехия не може да диктува условия на Русия и да поставя ултиматуми

Русия не прави това и не зачита върховенството на закона, се добавя в изявлението на министерството, без да се предоставят повече подробности.

По информация на агенция CTK новосъздадена за целта работна група е установила десетки имоти, собственост на Русия, което е породило съмнение дали те все още се използват за дипломатически дейности.

По-рано тази година районът на Прага, където се намира руското посолство, поиска руска училищна сграда - неизползвана откакто Чехия изгони руските дипломати миналата година - да бъде предоставена за украински деца бежанци.

Не е ясно дали тази сграда е сред онези, които са предизвикали притеснения.

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Чехия настоя Русия да остави само петима дипломати в посолството си в Прага

Колкото е броят на чешките дипломати в посолството в Москва