За да освободим анексирания Крим, първо е необходимо Украйна да спечели войната.

Това заяви председателят на Камарата на депутатите на чешкия парламент Маркета Пекарова Адамова в интервю за радио "Свобода".

"Абсолютно съм сигурна, че това е първата стъпка към това, трябва да спечелим войната и след това да имаме възможност да деокупираме Крим, както и всички украински територии", изрази мнението си тя.

Председателят на чешкия парламент отбеляза, че именно поради тази причина западните страни трябва да подкрепят Украйна като свободен, демократичен свят в тази битка и с всички възможни средства да й помогнат да спечели.

"Това означава, разбира се, подкрепа с цялото необходимо военно оборудване. И аз, като чешки политик и представител на тази държава, мога да кажа, че Чехия ще бъде с Украйна до края на войната. Следователно ние ще да ви подкрепят до края на войната", подчерта тя.

От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, Чехия непрекъснато оказва цялата възможна подкрепа.

На 30 септември стана известно, че Чешката република е позволила на Украйна да отвори производствени линии за нейната щурмова пушка CZ BREN 2. Оръжието в местната версия ще се казва "Сич".

А на 3 октомври Чешката република се застъпи за това преговорите за членството на Украйна в Европейския съюз да започнат тази есен или началото на следващата година.