Чехия ще осигури безплатна медицинска помощ и рехабилитация на беларуси, пострадали от действията на силите за сигурност по време на протестите срещу режима на Лукапенко. Това съобщи "Чешка телевизия".

Тя се позовава на документ от министерството на вътрешните работи, който ще бъде обсъден в правителството.

САЩ обмисля санкции срещу 7 беларуси за фалшифициране на избори и насилие срещу протестиращи

САЩ обмисля санкции срещу 7 беларуси за фалшифициране на избори и насилие срещу протестиращи

"Минимално усилие", да се "назоват и посрамят" и да "носят известна отговорност"

"На гражданите на Беларус ще бъде осигурена медицинска и рехабилитационна помощ <...> Прехвърлянето на ранените беларуси ще се извършва от правителствения отдел за полети на чешката армия. Целият процес на лечение и рехабилитация ще бъде заплатен от чешката страна ", съобщи телевизията.

Отбелязва се, че помощта ще бъде предоставена в рамките на програмата Medevac, която се прилага в страната от 1993 г. за жертви на военни действия или държавно насилие.

На свой ред чешкото министерство на външните работи ще подготви визи за нуждаещи се беларуси, а министерството на здравеопазването ще им отпусне легла в болниците.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След затварянето на избирателните секции в републиката започнаха масови протести срещу фалшифицираните резултати. По време на протестите полицията и вътрешните войски използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите.

Многобройни демонстранти съобщават за насилие и малтретиране в полицейските участъци. Десетки от тях бяха откарани в болници, след като бяха държани в изолатори.

Русия убедена: Украйна стои зад вълненията в Беларус

Русия убедена: Украйна стои зад вълненията в Беларус

Москва щяла да попречи на всякакво чуждо влияние в Беларус

По-късно стачка започна в най-големите индустриални предприятия в страната, служителите поискаха нови избори и прекратяване на суровото отношение към протестиращите при демонстрации. Всички щабове на опозиционните кандидати обявиха, че не признават официалните резултати.