Границите между европейските държави могат да бъдат затворени поради пандемията на коронавирус за две години. Това мнение изрази в интервю за чешката телевизия заместник-министърът на здравеопазването на Чешката република Роман Примула цитиран от ТАСС.

"Трябва да сме подготвени за факта, че ситуацията в други европейски страни няма да бъде благоприятна. Тя ще продължи месеци, може би до две години", обясни той.

Неговата гледна точка е споделена от ръководителят на здравеопазването на Чехия Адам Войтех, който се страхува от възможна втора и дори трета вълна от пандемията с коронавирус.

"Въпросът е, да не допуснем втора или трета вълна от епидемията, така че хората от страни като Италия, Франция, Испания или Германия да не внасят коронавирус", каза той.

Тази година чешките жители ще трябва да прекарат отпуските в страната си, без да отидат в чужбина, коментира Роман Примула.

От 1 март в републиката са регистрирани 1120 случая на коронавирус. Пациент, заразен с коронавирус, който бе на 95 години, почина в неделя в Прага в болничния комплекс "На Буловец", този случай беше първата смърт в страната.

Първи смъртен случай от коронавирус и в Чехия

Първи смъртен случай от коронавирус и в Чехия

Прага обяви тревожна статистика